Izložba o Mihailu Petroviću Alasu od 10. maja u SANU

BEOGRAD – Multimedijalna izložba „Mihailo Petrović Alas – Zbirke i kolekcije“ autora Novice Babovića biće otvorena u ponedeljak, 10. maja u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu, najavljeno je danas iz direkcije SANU.

Nova postavka će predstaviti arhivsku građu iz privatnih zbirki i kolekcija, kao i porodične arhive, koja prati hronologiju života i rada jednog od najznačajnijih srpskih matematičara – Mihaila Petrovića Alasa (1868-1943).

Veliki deo te građe, koja će biti prezentovana na izložbi, sadrži mnoga dokumenta, ličnu prepisku i fotografije koje do sada nisu predstavljane javnosti.

Savremenim umetničkim jezikom biće prikazana arhiva koja stavlja težište pre svega na porodičnu arhivu Petrovića Alasa.

Drugi nivo izložbe ima cilj da kroz hronološki okvir prikaže uticaj evropske naučne misli – francuske matematičke škole, krajem 19. i početkom 20. veka, na formiranje i naučni rad velikog matematičara.

Takođe, cilj je i da se predstavi njegov obiman naučni opus i doprinos u oblastima matematičkih nauka na Velikoj Školi – Univerzitetu i stvaranju naučnog podmlatka u Srbiji.

Arhivska građa Alasa čuva se u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, Fondaciji „Mihailo Petrović Alas“ i Arhivi Matematičkog instituta SANU.

Izložba u organizaciji Galerijie nauke i tehnike SANU trajaće do 29. maja, a broj posetilaca je ograničen, u skladu sa kapacitetom prostora i epidemiološkim preporukama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.