U trendu

Izložba o Milanu Kašaninu u Pedagoškom muzeju

BEOGRAD – Izložba „Milan Kašanin – u senci slave“ biće svečano otvorena u četvrtak, 2. septembra u dvorištu Pedagoškog muzeja u Beogradu, u sklopu obeležavanja 125 godina postojanja ove ustanove.

Navedena postavka biće prva izložba posvećena jednom od najumnijih Srba 20. veka – Milanu Kašaninu (1895-1981), koji je bio veoma svestran stvaralac i teoretičar: književnik, istoričar umetnosti, likovni kritičar, kulturni radnik, istoričar književnosti, prevodilac, esejista, romansijer, kustos, direktor galerija i muzeja u Beogradu.

Autorke izložbe i kataloga su prof. dr Zorica Hadžić i Marina Bojić, rođena Kašanin – ćerka Milana Kašanina.

Organizovana i pripremljena povodom 40 godina od smrti Kašanina, izložba hronološki prati buran život jedne od najuticajnijih ličnosti u istoriji srpske kulture.

Posetioci će moći da se upoznaju sa bogatom topografijom koja je obeležila umetnikov život – Beli Manastir, Novi Sad, Pariz, Beograd, kao i sa njegovim velikim i značajnim radom na srpskoj književnosti i umetnosti.

Kašanin će biti predstavljen publici ne samo kao književnik, več i direktor Muzeja savremene umetnosti, Muzeja kneza Pavla (današnji Narodni muzej) i Galerije fresaka.

Po prvi put se izlažu njegovi lični predmeti – ordenje, radni sto, pribor za pisanje, pisma koja je pisao članovima porodice.

U njegovom veoma bogatom, plodnom književnom opusu, nalaze se mnoge zbirke pripovedaka, romani, eseji, ogledi, studije o umetnosti, a bibliografija mu obuhvata i prevode nekih dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Lava Nikolajeviča Tolstoja, Gi de Mopasana i drugih znamenitih pisaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar