U trendu

Izložba o novom talasu „Paket aranžman“ 22. aprila u Beogr

BEOGRAD – Izložba fotografija „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“ tandema autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića biće otvorena 22. aprila u 18 časova na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, saopštili su organizatori.
Na otvaranju će nastupiti i specijalni gosti, alternativni bend „Šajzerbiterlemon“ u vidu mini svirke, a nova postavka, čiji je dizajn uradila Dobrila Stevanić, predstavlja do sad najkompletniji pogled na početak „novog talasa“ u Beogradu.
Ovaj projekat prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri domaća ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. pratili razvoj te rokenrol scene: Goranka Matić, Goran Vejvoda, Brajan Branislav Rašić i Branko Gavrić, autor omota za kompilaciju „Paket aranžman“.
“Fotografije velikih autora nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu pre i posle snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim 20-godišnjacima punim planova”, objašnjavaju autori izložbe Kojićeva i Ambrozić.

Na albumu „Paket aranžman“ u februaru 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile u tom periodu apsolutno najbolje nove beogradske grupe: „Šarlo akrobata“, „Idoli“ i „Električni orgazam“.
Zorica Kojić i Dragan Ambrozić podsećaju na činjenicu da su navedeni rok sastavi bili prisutni na kultnom albumu sa po nekoliko pesama, od kojih su skoro sve numere automatski postale klasici, što je bio do tada, po njima – „najradikalniji manifest nove estetike unutar jugoslovenskog rokenrola”.
“Pesme tri kultne grupe, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslovenskoj popularnoj muzici, i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji”, ističu autori postavke.
Oni smatraju da je album „Paket aranžman“ bio prvi primer kako se u Srbiji, odnosno tada Jugoslaviji, može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikoga iz celog sveta – Amerike ili Velike Britanije, i izvodeći pesme na maternjem jeziku.

“Ovaj album bio je na taj način predvodnik najčuvenije generacije beogradskih ‘novotalasnih’ bendova, ali i cele jedne kulturne revolucije koja je početkom ’80-ih zauvek promenila društvena shvatanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svetom, bar kad je u pitanju pop kultura”, zaključuju Kojićeva i Ambrozić.

Postavku „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“ u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“ posetioci će moći da gledaju tokom aprila i maja meseca na Kalemegdanu, na Platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.