Izložba o opusu Sretena Stojanovića u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Narodni muzej u Beogradu obeležava Dan državnosti Srbije izložbom „Sreten Stojanović, vrline i karakter materjala“, a izložbu će 12. februara otvoriti Marija Obradović, ministar uprave i lokalne samouprave.

Svečanost će u skladu sa epidemiološkim rizicima biti održana uz prisustvo ograničenog broja zvanica.

Izložba, čiji je autor Vera Grujić, savetnik u Narodnom muzeju, biće otvorena od 14 časova za sve zainteresovane od petka, 12. februara do 11. aprila 2021. godine.

Svojim radom usmeren pre svega ka ličnom i trajnom, Stojanović je i sam govorio kako je upravo čovak i sam život ono što ga uzbuđuje, pokreće i menja.

Verovao je da se prilikom umetnikovog vraćanja prirodi i on sam, svakim pojedinačnim delom, obnavlja poput prirode – nikad se ne ponavljajući.

Upamćen je kao autor prostudiranih portreta svojih savremenika, istorijskih ličnosti i onih najbližih, članova porodice.

Stojanovićeve skulpture se odlikuju kako prepoznatljivim i autentičnim obležjima vrlina ovekovečenih ličnosti, tako i izrazitim poštovanjem, isticanjem i uvažavanjem materijala u kojima skulptura nastaje.

Sublimirajući u svom radu izvorni talenat, sa znanjem i iskustvom stečenim obrazovanjem u Beču i Parizu, Sreten Stojanović je, težeći ka umetničkoj istini, tokom više decenija oblikovao i menjao svoja izražajna sredstva.

Stvarao je svojim doživljajem i uzbuđenjem oblikovane skulpture, koje na čudesan način dublje, šire i dalje žive i komuniciraju kroz vreme.

Vaspitan i odgojen u duhu borbe za slobodu, Sreten Stojanović je bio umetnik koji je čitavog života intenzivno učestvovao u relevantnim društvenim i političkim zbivanjima, produktivno stvarajući dela u kojima neguje epsku tradiciju unoseći nezaobilaznu intimnu notu.

Ukazujući na trajnu vrednost bogatog i raznovrsnog umetničkog opusa Sretena Stojanovića, u Velikoj galeriji centralne zgrade Narodnog muzeja, izložen je izbor umetnikovih likovnih ostvarenja iz kolekcije Narodnog muzeja, upotpunjen radovima iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja Čačak, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Umetničke zbirke SANU, ULUS-a, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i radovima iz privatnih kolekcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.