U trendu

Izložba o pirotskim ćilimima otvorena u Marakešu

MARAKEŠ – Izložba „Dva lica: kolekcija pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu“ otvorena je juče u Marakešu, saopštili su iz Muzeja.

Izložba je postavljena u Muzeju tkanja i tepiha Dar Si Sad u glavnom gradu Kraljevine Maroko.

U vezirovom konaku, raskošnom zdanju andaluzijske arhitekture iz druge polovine 19. veka, predstavljeni su odabrani ćilimi koji ističu bogatstvo i raznovrsnost srpskog kulturnog nasleđa.

Autor izložbe muzejski savetnik Marina Cvetković, napravila je izbor između 169 ćilima koji su skupljani tokom 120 godina postojanja Etnografskog muzeja u Beogradu. Izložbu je postavila Milica Mirković, viši konzervator Etnografskog muzeja.

Posle gostovanja u Muzeju tepiha u Bakuu u Azerbejdžanu, u Nacionalnom muzeju Indije u NJu Delhiju i u Parohojskom domu LJubljani, Etnografski muzej nastavlja da upoznaje svetsku javnost sa lepotom pirotskog ćilimarstva.

Povodom obeležavanja 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Maroka izložbu su otvorili ambasador RS u Kraljevini Maroko Ivan Bauer, predsednik Nacionalne fondacije muzeja Maroka Mehdi Kotbi, direktor Muzeja Dar si Said Salima Mbark i direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak-Antić Popović.

Lokalno stanovništvo i turisti u Marakešu moći će da vide izložbu do 2. avgusta 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar