U trendu

Izložba o prisutnosti novih tehnologija u svakodnevnom životu (FOTO/VIDEO)

Izložba „Priključi se na tehnologije – anatomija jedne evolucije“ koju je organizovao Centar za promociju nauke u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike u Beogradu, posvećena je inovacijama koje nastoji da približi gradjanima.

Beogradska izložba je deo istovremene postavke u četiri evropska grada – Milanu, Sofiji, Tartuu i Beogradu. Teme ovih izložbi su održiva izgradnja, cirkularna ekonomija i elektronsko zdravstvo (eZdravstvo).

Milan Jenić iz Centra za promociju nauke objašnjava da je nastojanje da se objasni šta elektronsko zdravstvo podrazumeva.

„Elektronsko zdravstvo se odnosi na primenu informacionih i komunikacionih tehnologija u oblasti zdravstvene zaštite. Mi smo se potrudili da u okviru ovog projekta SocKETs i izložbe objasnimo šta elektronsko zdravstvo podrazumeva, šta je telemedicina kao oblast elektronskog zdravstva, šta je mobilno zdravstvo. Dakle, na koji način se sve informacione i komunikacione tehnologije koriste da bi se gradjanima zdravstvena zaštita približila, da bi ona postala efikasnija, dostupnija, te smanjili troškovi zdravstvene zaštite i da bi gradjani mogli da dobiju usluge lečenja“, rekao je Jenić.

Jenić kaže da mobilno zdravstvo podrazumeva sve vrste aplikacija i mobilnih uredjaja koji se koriste za nadgledanje zdravstvenog stanja, a sve je povezano tako da zdravstveni sistem čini efikasnijim i dostupnijim, kako bi se na kraju bavili predvidjanjem zdravstvenih pitanja a ne lečenja.

„U tom kontekstu je jako bitna biotehnologija odnosno biomedicina, tumačenje genetskih podataka da bi se napravile personalizovane terapije. Za ovu našu izložbu je bitno da naglasimo važnost učešća gradjana u procesima dizajniranja i planiranja novih uredjaja i usluga u oblasti elektronskog zdravstva“, istakao je Jenić.

Slavica Duković, iz Centra za promociju nauke ističe da je glavni cilj ove izložbe da se posetioci kroz zabavu i zanimljiv sadržaj više informišu o tome šta su inovacije i kakve su sve mogućnosti novih tehnologija.

„Prvi deo je posvećen utiscima koje ostavljaju sami posetioci tako da pozivamo sve da posle gledanja izložbe ostave nam neki poljubac i komentar“, rekla je Duković.

Ona navodi da je deo izložbe posvećen predmetima koji su nekada bili u upotrebi, ali i predmetima koji se sada koriste.

„Imamo neke misteriozne predmete tako da će posetiocima svakako biti zanimljivo da prodju kroz sadržaj. U drugom delu ima jedna menadžerska igrica koju možete da učitate preko QR koda i da postanete menadžer jednog zamišljenog evropskog grada“, dodala je Duković.

Pored fizičke, dostupna je i virtuelna izložba koja objedinjuje sve partnere ove postavke, kao dela globalne evropske izložbe.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.