U trendu

Izložba o uličnoj umetnosti u Beogradu dostupna onlajn

BEOGRAD – Prva izložba ulične umetnosti i grafita Beograda „Take III – Loving Street art Belgrade“ u virtuelnom prostoru je dostupna publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art.

Na izložbi je predstavljeno preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda, saopštili su organizatori.

Posetioci iz celog sveta će imati priliku da pristupe izložbi putem veb stranice sa bilo kog kompjutera ili laptopa, kao i uz korišćenje VR opreme.

Cilj izložbe je da omogući jedinstveno umetničko iskustvo i upoznavanje sa svetom grafita i ulične umetnosti Beograda.

„Ovo je inovativni pristup predstavljanju ulične umetnosti i grafita koji će omogućiti upoznavanje sa delima koja su domaći i strani umetnici stvarali na ulicama Beograda. Iako ništa ne može da zameni posmatranje i istraživanje grafita i ulične umetnosti u realnom prostoru, u poslednjoj deceniji, a posebno u 2020. godini je postalo očigledno da nove tehnologije daju dodatnu dimenziju ovoj oblasti umetnosti“, rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti i autorka izložbe.

Kada „zakorače“ u prostor izložbe „Take III – Loving Street art Belgrade“, posetioci mogu da pregledaju preko 40 radova podeljenih u kategorije – stara škola grafita, saradnje više umetnika, karakteri, šabloni, nalepnice, murali…

Izložena dela prate tekstovi koji opisuju kontekst u kojem su izabrani radovi nastajali i pružaju uvid u istoriju razvoja grafiti i street art kulture u Beogradu.

Tekstovi su na engleskom jeziku, a moguće je i audio praćenje izložbe.

Pored izložbe, u prostoru je postavljena i virtuelna replika jednog beogradskog zida u prirodnoj veličini.

Posetioci mogu da priđu zidu i detaljno pregledaju radove.

Autor projekta je organizacija „Street Art Belgrade“ čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita.

Za izložbu su izabrani radovi koji su bili najpopularniji na instagram stranici „Street art Belgrade“ u prethodnom periodu.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.