U trendu

Izložba “Pas de Deux“ u galeriji „Ostavinska“

BEOGRAD – Izložba slika, grafika i crteža samostalnog umetnika Bogdana Maksimovića „Pas de Deux“ otvorena je 9. jula u galeriji „Ostavinska“, a javnosti će biti dostupna do 15. jula.

„Naziv postavke preuzet je iz baleta, doslovno znači „korak za dvoje“. Uvek sam se bavio temom dualizma u ljudima, kao i muškom ženskom stranom ličnosti, te je taj naziv izabran intuitivno, kao najširi kontekst ove serije“, izjavio je Maksimović agenciji Tanjug.

Kaže i da „korak za dvoje“ takođe može da predstavlja odnos između posmatrača i subjekta, odnosno publike i umetnika i njegovog dela.

Postavku čini 20 radova koji uklapaju različite mitove, antičke simbole i drevna predanja sa erotikom, što predstavlja jednu od najdužih umetničkih tradicija, a među obuhvaćenim mitovima nalaze se i mit o Samsonu, Haosu i Erosu, Veneri i Davidu i Golijatu.

„Ne bih mogao reći da nisam bio inspirisan drugim autorima – jak uticaj na mene je ostavio strip „Prometea“ Alana Mura, koji baš pokazuje bogatstvo i slojevitost tog mitološkog nasleđa kroz istoriju“, rekao je Maksimović.

On ističe da je na njega poseban utisak ostavila i izložba „Blaga iz olupina neverovatnog“ (“Treasures From the Wreck of the Unbelievable“) britanskog umetnika Dejmijena Hersta, predstavljena na Venecijanskom bijenalu 2017. godine, kroz koju se takođe provlače razni mitovi.

„Ja sam se u vreme postavljanja te izložbe već bavio ovom serijom i izuzetno mi je godilo što je i umetnik Herstovog kalibra obradio tu temu“, kaže Maksimović, te otkriva da je rad na seriji počeo 2015. godine.

Kako istoričarka umetnosti Julija Bašić Živković navodi u katalogu izložbe, za posmatrača Maksimovićeve umetnosti se slika nastavlja u njegovoj produženoj percepciji i intimnom momentu želje – on je „navučen da kreira sopstvenu „sliku“ celine“.

„Umetnost sama po sebi mora da podstakne čoveka na razmišljanje i emotivno ga ponese, bez da mora bilo šta da mu se objašnjava – potrebno je da samo delo komunicira sa njim“, objašnjava autor.

Maksimović je studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a studije je završio u Školi umetnosti Utreht u Holandiji. Dobitnik je dve plakete Majske izložbe, a do sada je imao tri samostalne izložbe i više kolektivnih u Srbiji i inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.