U trendu

Izložba Plameni ljubimci od 25. avgusta u Balkanu

BEOGRAD – Izložba slika Andreja Belića „Plameni ljubimci“, koja predstavlja harizmatične I fantastičcne figure životinja, biće otvorena 25. avgusta i trajaće do 15. septembra u „Bioskopu Balkan“, saopštili su danas organizatori.

„O kontekstima radova govore i nazivi slika: ‘Beli pas koji misli da je zmaj’, ‘Svetlo-plavi pas koji misli da je zmaj’, ‘Pas čiji se otac zvao zmaj’, ‘Mladi zmaj koji juri slavu’, ‘Plavi lav koji zavija’, ‘Ponosni jednorog’, ‘Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom’, ‘Retki leopard sa plavim pegama'“, kaže se u saopštenju.

Izložbu „Plameni ljubimci“ organizuje Fondacija „Saša Marčeta“, a u propratnom tekstu istoričarke umetnosti Ane Popović Bodroža se kaže da je „slikar i u životu okružen desetinama ljubimaca sa kojima ima posebno brižan odnos“.

„Naziv izložbe, tako, nije ‘životinje’ ili ‘zveri’, već, zapravo, ‘ljubimci’, tj. odomać životinje, u nekoj meri pripitomljene i bliske ljudima čak i kada su zapravo iz sveta divljih ili mitskih bića – sa onom dozom simpatije i empatije koja ih čini dragim, poželjnim figurama“, ocenila je Popović Bodroža.

Prema njenim rečima, iako „poneke od figura duguju svoje polazište predstavama i grafizmu viđenim u evropskoj heraldici (zmaj, jednorog), zapravo su veoma udaljene od tradicije animalističke umetnosti zapadne Evrope, a mnogo bliže estetskim kodovima i damarima afričkih i vanevropskih civilizacija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar