U trendu

IzloĹžba „Podreka – Arhitektura“ 30. januara u Muzeju primenjene umetnosti

BEOGRAD – IzloĹžba „Podreka – Arhitektura“ biće otvorena 30. januara u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, najavili su iz muzeja.

Beogradska izloĹžba „Arhikultura“ profesora Borisa Podreke u Muzeju primenjene umetnosti, sastoji se, pre svega, od arhitektonskih reĹĄenja, kako izvedenih tako i od onih koja to nisu.

Takođe, Podreka će po prvi put beogradskoj publici pokazati i svoja likovna dela, kao i nekolicinu dela primenjene umetnosti, čiji je autor.

Boris Podreka, arhitekta i umetnik, ponikao u Srednjoj Evropi baštini njenu istorijsku i umetničku tradiciju.

Odrasta u višejezičnoj sredini i stvara u multikulturnom ambijentu na prostoru između Beograda i LJubljane, Trsta i Venecije, Beča i Štutgarta.

Parametri njegovog rada vuku korene iz teorije arhitekture Zempera, Bethera i Viole de Dika.

Pod uticajem Vagnera i Plečnika, on tematizuje noseću konstrukciju i materijalnost, tehniku prostornih slojeva uči od Losa, a nematerijalne karakteristike svetlosti izučava tokom svojih dugih putovanja po Orijentu.

Putem njemu svojstvene poetike razlika, tokom svog gotovo pet decenija dugog arhitektonskog stvaralaštva, Podreka napreduje na svom potpuno ličnom putu koji se manifestuje kroz snagu izraza brojnih međunarodnih ostvarenja u osam evropskih država, kao i u Kini.

Organizaciju izloĹžbe su pomogli Austrijski kulturni formum, Italijanski insitit za kulturu i Ambasada Slovenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.