U trendu

Izložba posvećena arhitekti Aleksandru Medvedevu u Ruskom do

BEOGRAD – Izložba naziva „Projekti i arhitektura Ing. Aleksandra Medvedeva pobornika stila „Modern“ u Srbiji 30-tih godina XX veka“ bićesvečano otvorena 7. decembra u Galeriji Ruskog doma u Beogradu.
Autor izložbe mr Mihailo Medvedev, sin arhitekte Aleksandra Medvedeva, biće prisutan na otvaranju koji će tom prilikom upoznati sve prisutne o liku i najznačajnijim projektima koje je ostvario njegov otac u oblasti arhitekture.
Arhitekta Aleksandar Medvedev proveo je najveći deo svog života i stvaralačkog opusa u Nišu i svojim delima obeležio modernu arhitekturu ovog grada na reci Nišavi.
Posetioci će imati priliku od 7. do 20. decembra da se upoznaju sa ovim projektom izložbe gde je prisutan veoma bogat opus sa foto-dokumentacionim i tekstualnim materijalom na 60 izložbenih panoa. Arhitektonski stil Aleksandra Medvedeva razvijao se od akademskih uticaja njegovih profesora na Beogradskom univerzitetu (Studentski projekti 1927/28., i diplomski rad 1929), preko prelaza ka savremenom srpsko – vizantijskom stilu romantizma.
U projektu iz 1934. godine prvi put se pojavljuju elementi njegovog kasnije arhitektonskog rukopisa, u duhu savremene arhitekture konstruktivizma, karakterističnog za stil „Modern“.
Većina njegovih objekata, izgrađenih u tom stilu je danas pod posebnim merama zaštite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.