U trendu

Izložba posvećena Jagodi Buić od večeras u beogradske galeriji Haos

BEOGRAD – Izložba posvećena hrvatskoj i jugoslovenskoj umetnici Jagodi Buić (1930-2022) biće otvorena večeras (20:00) u beogradskoj galeriji Haos, najavili su organizatori.

„Malom izložbom jednog kolaža, kostima i sa nekoliko crteža, radova koji se nalaze u Beogradu u privatnim kolekcijama, uz film Bore Draškovića i video prezentaciju njenog opusa iz poslednje dve decenije želimo da ukažemo na sve ono što nam je ona ostavila, da je se zauvek sećamo“, saopštio je Haos.

Kako je navedeno, Buić je poznata po monumentalnim ambijentalnim tapiserijama skulptorskih formi, a zapažene rezultate je postizala i impresivnim scenografijama, maštovitim kostimima za brojne pozorišne predstave, uz crteže, kolaže, instalacije od papira i metala.

„Stvarala je monumentalne instalacije i kolaže koji su plesali kroz prostor i pevali uz zvuke njene omiljene mediteranske muzike. Njena poslednja izložba u Beogradu pre dve decenije zvala se ‘Carta canta’ i ti radovi na papiru, u prostoru starog Haosa, zaista su pevali himnu lepoti i maštovitosti“, podseća se u saopštenju.

Kako je najavljeno, 18. marta (12:00) u prostoru galerije o Buić će govoriti njeni bliski prijatelji Goran Marković, Irina Subotić, Jelena Milunović i Borka Božović, a biće prikazan i film Bore Draškovića uz fotografije radova iz poslednjih decenija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.