U trendu

Izložba posvećena životu i delu Petera Handkea u Banjaluci

BANJALUKA – Izložba posvećena dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, otvorena je u četvrtak u Galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Postavka sadrži foto-dokumentaciju i obiman biografski i bibliografski tekst i prateći katalog o životu ovog književnika.

Milivoje Unković, jedan od autora izložbe, istakao je da je bilo predviđeno da se ova izložba održi u maju, ali je zbog epidemioloških razloga odložena, prenose Nezavisne novine

„Naravno, za maj je bilo predviđeno da i Handke dođe s još nekoliko varijanti književnih susreta pored izložbi. Mislim da u ovom trenutku, shodno karakteru galerije kakva jeste i zdravstvenoj situaciji, galerije mogu da relizuju svoje programe, tako da smo odlučili da i bez pristustva Handkea, koji iz objektivnih razloga nije mogao da prisustvuje, održimo izložbu“, rekao je Unković.

Otkrio je da je prošlogodišnji nobelovac obećao da će naredne godine u maju biti gost Banjaluke, tako da će određene forme književnih susreta i dijaloga biti održane.

Rajko Kuzmanović, predsjednik ANU RS, dodao je da je ova izložba mali dar velikom čoveku, naučniku, akademiku i nosiocu Nobelove nagrade.

Napomenuo je da je Handke veliki prijatelj Srbije i RS i da je jedini od evropskih intelektualaca ustao protiv nepravde prema sprskom narodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.