U trendu

Izložba posvećena zlatu u Muzeju nauke i tehnike

BEOGRAD – Izložba „Nija zlato sve što sija“ Zorana Levića i Nenada Lukića, posvećena zlatu kao materijalu i njegovoj tehnološkoj obradi biće dostupna posetiocima od sutra u Muzeju nauke i tehnike, najavili su iz muzeja.

Izložbom se tematski obrađuje dobijanje, proizvodnja, obrada i upotreba zlata. Tokom istorije zlato se koristilo u razne svrhe, od izrade novca i nakita, preko verskih i umetničkih predmeta, do predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Savremeni život je nemoguć bez zlata, jer se ono nalazi i u svakom elektronskom uređaju.

Posetioci na izložbi mogu da vide minerale, rudarsku i opremu za ispiranje zlata, primenu zlata u svakodnevom životu, ekonomiji, medicini i elektronici.

Veliki deo izložbe posvećen je zlatarskom zanatu, gde su prikazani alati i tehnologije obrade zlata.

Predstavljene su i različite tehnologije pozlate, kao i ispitivanje i obeležavanje predmeta od zlata.

Za ovu izložbu, u zlatarskoj radnji „Stefanović 1886“, namenski je snimljen film koji prikazuje celokupan proces izrade prstena, od procesa topljenja, pa sve do krajnje pripreme za izlaganje.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano nekoliko praktičnih radionica na temu zlatarstva, na kojima će biti predstavljen proces kako izrade, tako i popravke nakita, kao i organizovana tri stručna predavanja.

Za najmlađe posetioce planirana je radionica ručnog ispiranja zlata.

Izloženi predmeti su iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja rudarstva i metalurgije iz Bora, Zbirka minerala i stena Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Direkcije za mere i dragocene materijale, Gradskog muzeja iz Bečeja, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Zlatare Stefanović 1886, kao i iz privatnih kolekcija i preduzeća.

Prijatelj izložbe Zlatara „Stefanović 1886“ je veći broj izloženih eksponata poklonila Muzeju nauke i tehnike.

Izložba traje do 1. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.