U trendu

Izložba povodom 100 godina od rođenja Bojsa i Mangelosa

BEOGRAD – Izložba pod nazivom “Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas” povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih umetnika posle Drugog svetskog rata Jozefa Bojsa, kao i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, biće održana od 26. avgusta do 18. septembra u više prostora u Beogradu, saopštili su organizatori.

Tako će publika biti u prilici da u navedenom periodu poseti Galeriju Goethe Instituta, Umetnički prostor “U10” i Novu galeriju vizuelnih umetnosti (NGVU) gde će biti izložba.

Pored te postavke, povodom ovog jubileja biće organizovan i prateći program sa okruglim stolovima, predavanjima, projekcijama filmova i TV emisija.

Na izložbi posvećenoj obeležavanju stogodišnjice rođenja Bojsa u galeriji “Menjačnica” Gete Instituta biće izložene fotografije i grafike iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda “Ilija & Mangelos”, i privatne kolekcije iz Zagreba.

Važan kolekcionar Bojsove umetnosti Karl Hajnc Rumeni potvrdio je organizaciji projekta da su na raspolaganju za izložbu signirani predmeti, i to 40 grafika i multipla, 45 plakata, 50 poštanskih dopisnica i pozivnica kao i 20 kataloga-knjiga.

Rumeni će održati i predavanje „O kolekciji i ličnim iskustvima u odnosu sa Bojsom”.

Ove godine navršava se tačno 100 godina od rođenja Josefa Bojsa (1921-1986), značajnog autora koji je zanimljiv kroz razvoj aspekata i ključnih pojmova nove umetnosti – direktna demokratija ili socijalna skulptura, a bio je poznat po svojoj tezi da je svaki čovek umetnik.

Jozef Bojs je bio nemački performer, skulptor, grafički umetnik, teoretičar umetnosti i profesor na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu.

Bojs se u svom velikom umetničkom opusu bavio pitanjima humanizma, sociologije i antropozofije.

Odnos umetničkog legata Bojsa i Mangelosa sa savremenom umetničkom scenom u Srbiji biće tema dela postavke u prostorijama galerije U10.

Taj odnos biće predstavljen i analiziran kroz radove odabranih savremenih umetnika – Sanje Latinović, Slobodana Stošića, Nadežde Kirćanski i Luke Cvetkovića.

Dimitrije Bašičević Mangelos (1921-1987) jedan je od najznačajnijih srpskih umetnika regiona i rodonačelnik konceptualne umetničke prakse sa ovih prostora.

Bio je umetnik, kustos i likovni kritičar, čije stvaralaštvo je obuhvatalo skulpture, ručne izrade knjiga i slika.

Upravo njegov rad i detaljno istraživanje doprineli su razvoju apstraktne umetnosti u Hrvatskoj.

U galeriji NGVU biće izloženi neki od originalnih radova Mangelosa, multiple Jozefa Bojsa, a svakodnevno će se emitovati film o Mangelosu „Jedno đelo“ autora Eveline Turković i Ane Marije Habjan, u produkciji HRT-a.

Takođe, izložbu će pratiti razgovor o umetnicima sa Biljanom Tomić i Jerkom Denegrijem u prostorijama Goethe Instituta, u čijoj će biblioteci biti prikazan film o Jozefu Bojsu.

U okviru saradnje sa Goethe-Institutom u Sarajevu i Zagrebu, izložba će se nakon Beograda u izmenjenom formatu realizovati i u Muzejima savremene umetnosti u Banjaluci i Zagrebu.

Kustosi i saradnici beogradske izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, dr Selman Trtovac, tim U10, i tim NGVU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.