U trendu

Izložba Predraga Miloševića od sutra u Budvi

BUDVA – Izložba „U Pigmalionovom vrtu“ akademskog slikara Predraga Peđe Miloševića biće otvorena sutra u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović`“ u Budvi, i trajaće do 20. septembra, javili su organizatori.

Novu postavku umetnika iz Beograda čine 24 ulja na platnu nastalih u poslednjih nekoliko godina, koje su plod istraživanja tehnoloških procesa velikih majstora slikarstva, što se ogleda u savremenom likovnom jeziku u autorovom ciklusu.

Kako je zapisala u katalogu kustos izložbe Senka Subotić, na raskršću prošlosti i sadašnjosti, u pogledu materijala koje koristi i motiva svojih slika, umetnik Milošević se karakteriše kao pobornik magijskog realizma i novih struja iz nekadašnje umetničke grupe „Mediala“ (osnovane 1953. godine u Beogradu).
Istoričarka umetnosti je napisala i da slike posetiocima pružaju mogućnost da sami maštaju, otkrivaju priče, tajne, snove, i da sami kreiraju neku svoju priču i smisle joj kraj.

Kako je navela takođe istoričarka umetnosti Maja Živanović, reprezentativan izbor slika za ovu izložbu fokusiran je na uvođenje autora u svetove gde je vreme stalo, u kojima su scene iz svakodnevnog života oplemenjene nadrealnim momentima.

Tokom izložbe u Budvi će biti predstavljena knjiga „Slikareva tajna“, koju je Milošević napisao istražujući tajne tehnologija svetskih majstora slikarstva.

Predrag Peđa Milošević, rođen 1960. godine u Zemunu, diplomirao je na Akademiji Primenjenih umetnosti u Beogradu, na katedri slikarstva 1985, kada je i počela njegova profesionalna umetnička karijera.

U periodu od 1992. do 1996. godine, slikar je živeo u Španiji, gde je stvarao i izlagao mnoge slike, a njegova dela se nalaze u galerijama u zemlji i inostranstvu, i brojnim privatnim kolekcijama.

Do sada je umetnik imao 20 samostalnih i nekoliko desetina grupni izložbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.