U trendu

Izložba “Prisustvo-Odsustvo” od 18. januara u Grafičkom kolektivu

BEOGRAD – Izložba diplomaca Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) pod nazivom “Prisustvo-Odsustvo” kao deo projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno…“, u svom 17. izdanju biće otvorena u ponedeljak, 18. januara, u Grafičkom kolektivu u Beogradu.

Izlagači na ovoj postavci, koja će trajati do 30. januara, diplomirali su u klasi profesora Aleksandra Kelića, a sami radovi su nastali na predmetu Dokumentarna fotografija.

Umetnici koji će se predstaviti publici su Anka Arsenić, Anđela Veličković, Luka Cvetković, Tomislav Đorđević, Minja Feruh, Tamara Milovanović, Miljana Miljković, Isidora Šajković, Olgica Todosijević i Borislav Utješinović.

“Kreativno, nestrpljivo, izazovno…“ je specifičan “pop ap” projekat u čijem konceptu su Umetnost i Vreme, odnosno Međuvreme zarobljeno između stanja zapušternog i oronulog prostora i buduće galerije Grafičkog kolektiva u ulici Dragoslava Jovanovića 11.

Program se nastavlja i tokom ove godine, jer se još uvek čeka struja i priprema se dokumentacija za rekonstrukciju tog novog izložbenog prostora.

Kustos izložbe Jelena Matić zapisala je u tekstu programa da su se u fokusu slučajno snimljenih ili izrežiranih fotografija našle manje-više svakidašnje situacije i stanja.

Snimajući samo određene motive ili čitave scene, autori istražuju i prikazuju želje i nadanja, bliskost i otuđenost u divnim i istovremeno složenim ljudskim odnosima, ili sebe kao gotovo neprimetne pojedince.

“Takođe, a kao suprotnost njima, javljaju se fotografije sa svakidašnjim, banalnim predmetima, situacijama i paradoksima urbanog okruženja, mestima odrastanja koja zbog vremenske distance dobijaju neko novo značenje, uspomenama i rekonstrukcijom intimne porodične istorije”, zaključuje se u pismenom izlaganju kustoskinje Matić.

Radno vreme Grafičkog kolektiva – Galerije u pokretu na lokaciji Kosančićev venac 19 je od 11h do 15 sati svakog radnog dana i subotom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.