U trendu

Izložba „Privatno i/ili Javno“ 8. juna u Kolarcu

BEOGRAD – Izložba pod nazivom „Privatno i/ili Javno“ vizuelne umetnice i aktivistkinje Bojane Fužinato Stamenković biće otvorena sutra u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine i trajaće do 26. juna, saopšteno je iz te institucije kulture.

Možemo li osvestiti granicu između privatnog i javnog delovanja u našim životima, je li ona tim teža ako je subjekt onaj koji stvara, neka su od osnovnih pitanja na koja autorka želi dati odgovor.

„Transponovanjem komada tekstila, koji ručno tkam, u objekat naslovljen instalacijom u prostoru probijam tanku granicu između privatnog i javnog“, objasnila je Fužinato Stamenković.

U drugom delu istraživanja autorka analizira pojam „Virdžina“, koji je istovremeno upoznavanje i sa istoimenim kultnim filmom reditelja Srđana Karanovića.

Ovo ostvarenje iz 1991. godine prati Stevana, mladog naslednika porodice koja je ukleta zbog toga što ima previše ženske dece, a koja ga osuđuje da živi kao dečak, iako je rođen(a) kao devojčica.

„Njegova porodica zapravo prati običaj ‘zakletih devica’ (‘virgina’ ili ‘tobelija’) kako bi izbegla osudu društva zbog toga što ima isključivo žensko potomstvo“, analizirala je umetnica, koja uz feminističko čitanje filma ulazi u fenomen rodne zamene koja je patrijarhalno podstaknuta i izgrađena.

U svom tekstu za program izložbe, autorka se oslonila na naučne radove Suzane Milevski, Predraga Šarčevića i Marka Kokoteca, kao i na filmove „Virdžina“ Srđana Karanovića i „Poslednje balkanske Virdžine“ produkcije „VICE Srbija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.