U trendu

IzloĹžba „Privatno i/ili Javno“ 8. juna u Kolarcu

BEOGRAD – IzloĹžba pod nazivom „Privatno i/ili Javno“ vizuelne umetnice i aktivistkinje Bojane FuĹžinato Stamenković biće otvorena sutra u Likovnoj galeriji Kolarčeve zaduĹžbine i trajaće do 26. juna, saopĹĄteno je iz te institucije kulture.

Možemo li osvestiti granicu između privatnog i javnog delovanja u našim životima, je li ona tim teža ako je subjekt onaj koji stvara, neka su od osnovnih pitanja na koja autorka želi dati odgovor.

„Transponovanjem komada tekstila, koji ručno tkam, u objekat naslovljen instalacijom u prostoru probijam tanku granicu između privatnog i javnog“, objasnila je FuĹžinato Stamenković.

U drugom delu istraĹživanja autorka analizira pojam „VirdĹžina“, koji je istovremeno upoznavanje i sa istoimenim kultnim filmom reditelja Srđana Karanovića.

Ovo ostvarenje iz 1991. godine prati Stevana, mladog naslednika porodice koja je ukleta zbog toga što ima previše ženske dece, a koja ga osuđuje da živi kao dečak, iako je rođen(a) kao devojčica.

„Njegova porodica zapravo prati običaj ‘zakletih devica’ (‘virgina’ ili ‘tobelija’) kako bi izbegla osudu druĹĄtva zbog toga ĹĄto ima isključivo Ĺžensko potomstvo“, analizirala je umetnica, koja uz feminističko čitanje filma ulazi u fenomen rodne zamene koja je patrijarhalno podstaknuta i izgrađena.

U svom tekstu za program izloĹžbe, autorka se oslonila na naučne radove Suzane Milevski, Predraga Ĺ arčevića i Marka Kokoteca, kao i na filmove „VirdĹžina“ Srđana Karanovića i „Poslednje balkanske VirdĹžine“ produkcije „VICE Srbija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.