U trendu

Izložba radova kolonije Ečka u decembru

ZRENJANIN – Učesnici 67. saziva „Umetničke kolonije Ečka – Slika 2022“ u avgustu su u vizuelni umentici Sanja Anđelković, Sonja Bojanić, Lea Vidaković, Milan Kujundžić i Stefan Lukić, a izložba nastalih radova biće održana u decembru u Savremenoj galeriji Zrenjanin, saopštili su danas organizatori.

Iz Savremene galerije je navedeno da će umetnici u koloniji „Ečka“ „razmatrati i preispitivati pojam slike u različitim kontekstima i medijima“, a selektorka i kustoskinja je Sunčica Lambić-Fenjčev.

„Umetnici će imati priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Ečki, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije“, kaže se u saopštenju.

Anđelković je audio-vizuelna i tekstualna istraživačica-umetnica posvećena oblasti dokumentarne/igrane/spekulativne prakse, a interesovanje Bojanić podrazumeva odnose mikro-makro, tačnost-likovnost, informacija-percepcija, slika-reč, slika-zvuk i drugo.

Dok je Vidaković multimedijalna umetnica u području animiranih instalacija i proširenih medija, Kujundžićev umetnički rad se realizuje kroz više medija poput instalacije, objekta, videa, crteža i zvuka, a Lukićeva „umetnost govori o tome da kretati se znači živeti“, naveli su organizatori.

Umetnička kolonija Ečka od 1956. godine okuplja umetnike koji se bave različitim tradicionalnim likovnim disciplinama kao što su slikarstvo, skulptura, grafika i crtež, da bi 2006. koncept promenjen u skladu sa pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti.

Koloniju podržavaju Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Grad Zrenjanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.