U trendu

Izlozba „Razresenje u nepoznatim vodama” od 24. februara

BEOGRAD – Izložba „Razrešenje u nepoznatim vodama” autorskog tandema Lili Ag i Veronike Romhani, biće otvorena 24. februara od 20 sati i trajaće do 19. marta u Umetničkom prostoru galerije “U 10” u Beogradu.

Kako navodi kustoskinja Žofija Kokai, nova postavka istražuje moguća rešenja u vezi sa univerzalnim potrebama čoveka, i trudi se da ponudi novu viziju budućnosti na određen, senzualan način koji prilazi liniji futurizma.

Početak samog projekta je bila samostalna izložba koju je Lili Ag predstavila u leto 2021. godine.

Zajedno sa Veronikom Romhani (poznatom i kao Nimova Projeckt), Ag ispituje slojeve ove utopije da bi saznala kako se teorijski, istorijski, geografski i drugi apstraktni slojevi mogu pretopiti jedan u drugi.

Nekada zavodljive utopije, sada su postale prazne vizije budućnosti – zastrašujuće misli o diktatorskim društvenim sistemima; izolovane komune ili problematična obećanja neoliberalizma, navodi se u tekstu izložbe Žofije Kokai.

Specijalni muzički performans biće izveden na otvaranju zahvaljujući trupi “UMBRA”.

Lili Ag (30) je mlada vizuelna umetnica iz Budimpešte (Mađarska), studirala je filozofiju i istoriju umetnosti na Univerzitetu Etveš Lorand, a master studije slikarstva završila je 2018. godine na Mađarskom univerzitetu likovnih umetnosti (HUFA).

Ag istražuje mogućnost reformisanja utopija, kao i ulogu umetnosti i alternativnih kulturnih zajednica u (pre)oblikovanju moguće budućnosti.

Veronika Romhani (34) je vizuelna umetnica koja živi i radi u Briselu (Belgija).

Završila je master studije slikarstva i obrazovanja u oblasti vizuelnih umetnosti (2013) na Mađarskom univerzitetu lepih umetnosti.

Trenutno je na Školi umetnosti LUCA u Belgiji, kao doktorant na Odseku za interakcije i istraživanja u oblasti dizajna kompjuterskih igrica.

Sarađuje sa muzičkim producentima pod pseudonimom – Nimova Projeckt.

Žofija Kokai (30) je kustoskinja iz Budimpešte, ima master iz Savremene teorije umetnosti i kustoske studije (2017) na Mađarskom univerzitetu likovnih umetnosti.

Aktivna je članica umetničko-kustoskog kolektiva MŰTŐ od 2017. i Studija Udruženja mladih umetnika od 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar