U trendu

Izložba rumunskih autora u okviru nedelje arhitekture BINA

BEOGRAD – Nova izložba pod nazivom „Dosta je bilo“ rumunskih autora biće otvorena u četvrtak u Kolektivu Arhitekata u Beogradu, u okviru 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, najavili su danas iz direkcije te smotre.

Ovaj program Beta posvećen je održanom Bijenalu arhitekture u Temišvaru – „Beta 2020“, a samu izložbu uredio je kustoski tim rumunskih arhitekata – Anca Cioarec, Brindusa Tudor i Ilka Rubi.

„Smatramo da je neophodno da pogledamo ono što već imamo, da posmatramo inventar lokalnih resursa, ponovnu upotrebu napuštenih i neiskorišćenih zgrada, kako bi se pronašle metode koje će ih učiniti životnim, a rušenje da nam bude poslednja opcija“, izjavile su arhitekte Ilka Rubi, Anca Cioarec i Brindusa Tudor.

One kažu da je neophodno održavati i popravljati pokvareno, ponovo koristiti postojeće materijale, setiti se starih zanata i pokušati ih prilagoditi dizajnu i procesu gradnje.

„A ako moramo ponovo da gradimo, od početka, cenimo eksperimentisanje i istraživanje novih materijala koji su dobri za životnu sredinu“, zaključile su arhitekte.
Šesnaesto izdanje festivala BINA počelo je 22. aprila i trajaće do 20. maja u organizaciji Društva arhitekata Beograd i Kulturnog centra Beograd, a u fokusu ovogodišnjeg programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom širinom obuhvata brojne teme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.