U trendu

Izložba „Sicilija, njeno srce“ u Italijanskom institutu

BEOGRAD – Povodom 100 godina od rođenja jednog od najvećih italijanskih i evropskih intelektualaca 20. veka Leonarda Šaše Italijanski institut za kulturu Beograda (IIC) je danas u saradnji sa Fondacijom „Leonardo Šaša“ u svojim prostorijama predstavio izložbu fotografija „Sicilija, njeno srce“, koja će trajati do 2. jula.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, unuk Leonarda Šaše Vito Katalan, kao i direktor Instituta Roberto Činkota.

Postavka se sastoji od 50 fotografija koje predstavljaju Šašu u njegovom rodnom Rakalmutu (Sicilija), kao i u društvu pisaca, umetnika, političara i mnogo drugih uticajnih ljudi kroz razne periode njegovog života.

„Fotografije prikazane na ovoj izložbi predstavljaju Šašu kako u javnim, tako i u privatnim trenucima njegovog života i čak imate prilike da vidite jednu fotografiju na kojoj je on sa mnom“, naveo je profesor Vito Katalan i dodao da fotografije iz privatnog života njegovog dede doprinose osećaju normalnosti i „ljudskosti“.

Leonardo Šaša (1921 – 1989) bio je pisac, novinar, esejista, dramski pisac i pesnik, ali i političar, predavač i kritičar umetnosti.

„Za mnoge poput mene, direktora Činkote i profesora Katalana, koji smo odrasli na Siciliji, veoma su važna mnoga Šašina dela, pre svega „Dan sove“ i „Svakom svoje“, koja su uticala na naše živote i bolje razumevanje današnjice“, izjavio je ambasador Italije.

„Zahvaljujući svom liberalnom i antikonformističkom duhu, bio je jedan od glavnih protagonista intelektualnog života Italije, njen kritički glas i duh“, dodao je Lo Kašo.

Šaša je kao pripovedač debitovao knjigama posvećenim rodnoj Siciliji, dok su neka njegova dela i ekranizovana, kao što su „Otvorena vrata“ (1990), „Proslavljeni leševi“ i „Dan sove“ (1976).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.