U trendu

Izložba „Simbol(i) grada“ otvorena u Domu vojske Srbije

BEOGRAD – Izložba „Simbol(i) grada: remek – dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice“ autora Stevana Martinovića otvorena je danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Navedena postavka premijerno je predstavljena u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci u aprilu 2021. godine.

Kako je naveo autor Martinović, kompletna kolekcija je otkupljena i tom prilikom „identitet umetnosti je pronađen na veoma bogatom tržištu umetnina“.

Autor je zahvalio na gostoprimstvu domaćinu Domu vojske Srbije i Medija centru „Odbrana“ i istakao da je ponosan što je izložba velikog obima sada u ovoj značajnoj ustanovi.

Fenomeni lokalnog muzeja, koji je sakupljanjem remek-dela stvorio zbirku nacionalnog karaktera i grada što je svoj status ostvarivao pomenutom kolekcijom, bili su okosnica izložbe u Smederevskoj Palanci.

Recenziju ovog projekta potpisao je profesor Dragan Bulatović, koji je uz prigodan govor i detaljnu analizu umetničkih dela, zvanično otvorio današnju izložbu.

Postavka je bila izložena nedavno u Beogradu, u Galeriji RTS do 31. januara.

Kolekcija slika prve polovine 20. veka danas sadrži 189 dela od 87 razlieitih autora, gde spadaju i Sava Šumanović, Moša Pijade, gotovo svih najznaeajnijih predstavnika srpskog modernizma.
Do danas izdvojile su se tematske celine koje obuhvataju predstave čoveka, ratno slikarstvo, pejzaže, mrtve prirode, religiozno slikarstvo.

Radovi su slikani na platnu, lesonitu, dasci, ili papiru, ali prisutan je i značajan broj grafika i bakroreza, što jasno svedoei o različitim tehnika kojima su umetnici stvarali.

Zaokružena u mnogim segmentima, ova zbirka u svom preseku pokazuje jasnu liniju razvoja razlieitih modernizama u Srbiji sa kraja 19. i početkom 20. veka, od realizma, impresionizma, simbolizma, preko kubizma, akademizma, sve do ekspresionizma i ranih nagoveštaja nadrealizma.

Direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Biljana Pašić podsetila je da je te godine u Domu Vojske Srbije otvorena izložba „Mač i pero – Živko Pavlović, akademik i general“, a da su u palanačkom Narodnom muzeju predstavljena odabrana dela iz bogate zbirke Doma Vojske Srbije u okviru izložbe ,,Poetika i sudbina 20. veka“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Svevremenske i opšteljudske poruke koje nam ovi autori šalju kroz neprolazno blago koje su nam ostavili, utkane su u tradiciju jednog naroda i simbolizuju njegovu potrebu da stvara neprolazne vrednosti. Upravo zato, simboli, kao jedna od terminoloških odrednica postavke pred nama, vidljivi su u svakom od ovih dela koja istinskog poklonika umetnosti ostavlja bez daha“, istakla je potpukovnik Biljana Pašić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar