U trendu

Izložba “Skok i zaron“ od 20. maja u galeriji U10

BEOGRAD – Izložba pod nazivom “Skok i zaron – identitetske pozicije prostora” grupe mladih umetnica iz zemlje i regiona biće otvorena 20. maja i trajaće do 4. juna u galeriji nezavisnog Umetničkog prostora “U10” u Beogradu.

Umetnice Đejmi Hadrović, Katarina Jovanović Allfa, Nora Mesaroš, Lena Milovanović i Saša Tatić, na novoj postavci će predstaviti pojedinačna istraživanja na temu aktuelnog društvenog stanja i problema sopstvenog okruženja, uz uvođenje performativnog akta, ličnog gesta i istraživačkog procesa u umetničku praksu.

Okupljene umetnice su usmerene ka mnogim problematičnim temama sopstvenog okruženja i istraživanju uočenih nestabilnih situacija, kroz ispitivanje kulturnih sistema koji menjaju identitetske pozicije prostora, kao mesta pojedinca u njima.

Kako navodi kustoskinja izložbe Sanja Kojić Mladenov u tekstu programa, ovaj projekat ima cilj da ukaže na važnost kritičkog sagledavanja rodnih uloga i odnosa, kao i aktuelnih društvenih stereotipa, prisutnih u društvu i na umetničkoj sceni.

Sam naziv izložbe ukazuje na pesmu “Diving into the Wreck” poznate američke aktivistkinje Adrien Rič.

Ta numera govori o slobodama i pravima žena kroz simboličan motiv ronioca koji istražuje podvodni svet, uz aluzije na pogled žena prema sistemu moći, slobodi i hrabrosti da se krene u istraživanje novih svetova.

Postavka se oslanja na knjigu istog naziva “Skok i zaron” u izdanju kuće “ProArtOrg” iz Beograda i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada.

U okviru šireg koncepta ispitivanja pozicije roda u savremenoj umetničkoj teoriji i praksi, izložba nastavlja na osnovu spomenute knjige sa analizom aktuelnih društvenih fenomena kroz istraživanja umetnica mlađe generacije iz zemlje i regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.