U trendu

Izložba skulptura Zorana Maleša (FOTO/VIDEO)

Izložba skulptura Zorana Maleša, inspirisana talasom, otvorena je početkom aprila u Kući Djure Jakšića u Beogradu.

Akademski vajar Predrag Ložajić u osvrtu na izložbu ukazuje da pored starog oblika i forme skulptura, sada se vide i neka nova istraživanja koja su interesantna i u različitim materijalima.

„Ovde sa punim zadovoljstvom obilazim izložbu gde ima nove terakote, novih komada u drvetu, nova promišljanja koja su u stvari samo nastavak onoga što je Zoran Maleš do sada radio“, kaže Ložajić.

Reč je o klasičnoj realističkoj skulpturi, redefinisanoj ekspresivnim deformacijama. Skulpture su napravljene od više talasastih formi, kao neka vrsta ovaploćenja ritma i stalnog kretanja.

„Ovo je jedno lepo osveženje i taj novi izraz koji se pojavljuje, pored starih elemenata, koji su već poznati za Zorana Maleša, u stvari su samo nastavak onoga što Zoran Maleš ume da promišlja i istražuje kroz oblik, kroz svoje promišljanje crteža, oblika i forme“, naglasio je Ložajić.

Predrag Ložajić ističe i da je u izložbu uloženo beskrajno puno vremena.

„Ovde je vreme ogromno, ovde je uložen život, to je neka energija, posvećenost razmišljanju i promišljanju.“

On takodje skreće pažnju na nove skulpture koje su mogle da se vide na izložbi.

„Divno osveženje na ovoj izložbi su ti novi komadi koji su u drugim materijalima, kao što su terakota i drvo koji su vrlo lep nastavak svega onoga što smo do sada od Zorana Maleša mogli da vidimo“, dodao je.

Ova izložba predstavlja na neki način pregled Malešovih likovno-naučnih saznanja o talasu pošto je pre Fakulteta primenjenih umetnosti studirao fiziku gde se upoznao sa talasom na različitim nivoima.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar