U trendu

Izložba slika Mome Kapora od 3. septembra

u Beogradu

BEOGRAD, 1. septembra (Tanjug) – Izložba slika pisca Mome Kapora “Najlepše priče”, na kojoj će biti predstavljena i njegovi radovi koja do sada nisu bili izlagani, biće otvorena 3. septembra (19:00) u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu, i trajaće uz slobodan ulaz za posetioce do 6. novembra, najavili su danas organizatori.

„Svih 35 slika su ulja na platnu i biće izložene u ambijentalnim celinama koje će upotpuniti nameštaj i predmeti koje je tokom života i rada koristio Kapor stvarajući svoja umetnička i književna dela“, saopštila je zadužbina „Momčilo Momo Kapor“, koja priređuje izložbu u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i Medija centrom “Odbrana”.

Kako je najavljeno, izložba će predstaviti Kaporove (1937-2010) slike iz raznih perioda, među kojima i one koje do sada nisu nigde izlagane i pripadaju privatnim kolekcijama, a najzastupljenije su iz kolekcije Miloša Petkovića. Slike prate i priče koje će biti sabrane u posebnom katalogu koji povodom ove izložbe izdaje “Odbrana”.

„Odlučio sam jedanput da naslikam buket onako kako sam ga doneo sa Kalenića pijace. Srbi, naime, lakše podnose čak i cveće, ako je zamotano u Politiku“, glasi kratka Kaporova priča „Buket sa Kalenića pijace“.

Predsednica Zadužbine Ljiljana Kapor rekla je da je izložbu nazvala „Najlepše priče“ zato što „Momine slike poklanjaju iščezli, skoro zaboravljeni svet, pun nostalgije, ljubavi, lepote“, dodavši da je Kapor „bio čovek renesansnih darova i Bog ga je obdario mnogim talentima“.

U okviru dvomesečne izložbe biće prikazivan dokumentarni film “Momo Uncut”, snimljen u produkciji Zadužbine “Momo Kapor”, a na otvaranju će akademskom slikaru Petru Mošiću biti uručena nagrada za likovnu umetnost “Momo Kapor”, koju je dobio za 2019. godinu, ali mu do sada nije uručena zbog aktuelne pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.