U trendu

Izložba slika srpskih modernista od 2. februara u Čačku

ČAČAK – Izložba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ biće otvorena 2. februara (18:00) i trajaće do 22. marta u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, saopštili su danas organizatori.

Kao uvodni program u okviru projekta Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine, izložbu realiziju Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak i Galerija Matice srpske.

Izložba predstavlja najistaknutije i najznačajnije umetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i druge.

Orzanizatori su istakli da su izložena dela 38 autora, među kojima su javnosti manje poznati slikari „koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske“.

„Prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima usled odlaska na školovanje u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka“, kaže se u saopštenju.

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerija Matice srpske.

Stručni saradnici su Jelena Ognjanović i Aleksandar Čelovski, a tu je i tim konzervatora Danilo Vuksanović, Darko Despotović, Luka Kulić i Uroš Mirić, kao i tim Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

Izložba je gostovala u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani (2020), Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu (2021/2022), gde ju je posetilo oko 50.000 posetilaca, a potom i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci (2022).

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture Srbije i Grad Čačak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.