U trendu

Izložba „Sofija i Beograd – arheološki biseri“

BEOGRAD – Ispred Galerije SANU, na uglu ulica Kneza Mihaila i Vuka Karadžića, 14. juna biće otvorena izložba fotografija „Sofija i Beograd – arheološki biseri“, povodom obeležavanja 15 godina saradnje između Bugarske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti na polju arheologije.

Pored tog jubileja, u 2019. godini, Bugarska akademija nauka proslavlja 150 godina od osnivanja, a grad Sofija 140 godina od kada je postala prestonica Bugarske.

I Beograd i Sofija imaju snažnu arheološku tradiciju – arheološka istraživanja se sprovode više od 100 godina, a rezultati imaju velikog ođeka u akademskoj javnosti.

U oba grada postoji više desetina nalazišta koja su značajno doprinela razumevanju prošlosti šireg područja Balkana.

Izložba odabranih fotografija novijih arheoloških otkrića ima za cilj da podseti na slojevito kulturno i spomeničko nasleđe, kao i da doprinese njegovom boljem razumevanju i čuvanju.

Organizatori su Nacionalni arheološki institut s muzejem Bugarske akademije nauka, Arheološki institut i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Izložbu će otvoriti predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić i potpredsednik Bugarske akademije nauka, dopisni član Vasil Nikolov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.