U trendu

IzloĹžba Starih i retkih knjiga 17. veka 23. decembra u BGB

BEOGRAD – IzloĹžba „Kulturna dobra od izuzetnog značaja Biblioteke grada Beograda: Stare i retke knjige 17. veka na stranim jezicima“ biće otvorena 23. decembra u Biblioteci grada Beograda i trajaće do 22. januara, saopĹĄtili su predstavnici ove institucije.

Postavka se organizuje u okviru projekta Prezentacija restaurirane i konzervirane stare i retke bibliotečke građe Biblioteke grada Beograda od izuzetnog i velikog značaja.

Osnovna namera projekta je bila da se nabavkom posebne izložbene vitrine koja omogućava kontrolisanu, optimalnu temperaturu i vlažnost, dugoročno obezbede uslovi za prezentovanje vredne građe iz fondova Biblioteke grada Beograda stručnoj i najširoj javnosti, svim građanima i posetiocima Beograda.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja, nabavljena je tehnički najkvalitetnija vitrina za izlaganje stare i retke knjige u Srbiji, koja omogućava da se kroz seriju osmišljenih izložbi u punoj meri prikažu rezultati dosadašnjeg rada BGB na zaštiti stare i retke građe.

U vitrini će biti izloženo pet starih i retkih knjiga na stranim jezicima koje su proglašene kulturnim dobrima od izuzetnog značaja i spadaju u najvredniju građu bibliotečkog fonda.

Pored izloĹženih originala knjiga, izloĹžbu čine i njihove digitalne kopije koje će posetioci moći da listaju na specijalnom interaktivnom kiosku, koji je 2018. godine nabavljen uz podrĹĄku Ministarstva kulture u okviru projekta „Nasleđe na dodir.“

Fond stare i retke knjige Biblioteke grada Beograda jedan je od najvećih i najvrednijih fondova ovog tipa u Srbiji, sa više od hiljadu naslova od izuzetnog i velikog značaja.

Od 2012. godine je uz podršku Ministarstva kulture kroz šest projekata restaurirana i konzervirana gotovo sva najvrednija građa Fonda stare i retke knjige, kao i ona iz Fonda periodike.

Tu građu čini 46 naslova kulturnih dobara od izuzetnog i velikog značaja, kartografska zbirka 16?19 veka (31 karta) i pet periodičnih publikacija objavljenih između 1824. i 1865. godine, a među publikacijama nalaze se i knjige koje se izlažu na ovoj postavci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar