U trendu

IzloĹžba „Sva lica kulture. . . . “ u Narodnom muzeju

BEOGRAD – U obnovljenom Narodnom muzeju u Beogradu 14. decembra biće otvorena izloĹžba Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga pod nazivom „Sva lica kulture. Slikarstvo i Ĺživot učenjaka drevne Kine“.

U nastojanju da predstavi različite aspekte Ĺživota viĹĄevekovne elitne druĹĄtvene grupacije literata, odnosno učenjaka koji su istovremeno bili drĹžavni sluĹžbenici, odabrana postavka obiluje raznovrsnim materijalom – od predmeta likovne i primenjene umetnosti koji svedoče o njihovim umetničkim izrazima i traganjima, do detalja koji su bili deo svakodnevice, oslikavajući estetska polaziĹĄta i moralna uverenja.

Učenjaci su činili elitni društveni sloj svojstven drevnoj Kini koji je predstavljao oslonac političkog, moralnog i građanskog života tradicionalnog kineskog društva.

Među viĹĄe od 100 eksponata, posetioci izloĹžbe „Sva lica kulture. Slikarstvo i Ĺživot učenjaka drevne Kine“ biće u mogućnosti da se upoznaju i uĹživaju u dometima tradicionalnog kineskog slikarstva, kaligrafije, keramike, u predmetima od Ĺžada, kineskoj bronzi, delovima nameĹĄtaja i tekstilu.

Posetioci izložbe će moći da se upoznaju sa znanjima i veštinama kojima su kineski literati morali da ovladaju radi sticanja lične celovitosti, poput slikanja i kaligrafije, muzike, šaha, proučavanja spisa sa svitaka i mnogih drugih.

Odabranim eksponatima, koji otelovljavaju lepotu i uzvišenost, jedinstvo života i duhovnosti, sklad čoveka i prirode, pruža se uvid u autentičan svet kineske umetnosti.

Spajajući likovni izraz sa ličnim životom, uključujući navike, obaveze i slobodno vreme, priča o kineskim učenjacima temelji se na kineskoj istoriji i filozofiji.

PribliĹžavanjem „svih lica kulture“ kineske tradicionalne umetnosti srpskoj publici, omogućiće se, kako ističu iz Narodnog muzeja u Beogradu, unapređenje poznavanja izuzetnog civilizacijskog nasleđa kineske kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.