U trendu

Izložba „Tako je talasao Novi talas” sutra u RTS klubu

BEOGRAD – Muzička izložba fotografija „Tako je talasao Novi talas” povodom obeležavanja 40 godina rok pokreta “Novi talas”, biće otvorena sutra u RTS klubu u okviru Beogradskog meseca fotografije, najavili su organizatori.

U novom kulturnom centru RTS-a u zgradi Radio Beograda biće izloženo više od 50 fotografija istaknutih rok fotografa sa ovih prostora: Goranke Matić, Brajana Rašića, Gorana Vejvode, Marija Krištofića, Dušana Mitića, Sande Hržić, Stojana Đorđevića drugih.

Neobično je to što je skoro otvorena i rok izložba na identičnu temu, pod nazivom „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Ta postavka i dalje traje, i posvećena je čuvenom albumu “Paket aranžman” (1981), koji takođe slavi četiri decenije od nastanka, kada su kompilaciju snimile antologijske rok grupe – Električni orgazam, Šarlo Akrobata i Idoli.

Tamo su takođe izložene fotografije Goranke Matić, Brajana Rašića i Gorana Vejvode, a na novoj izložbi priključeni su svi ostali autori, sa više fotografija.

Radio Beograd 202 u saradnji sa izdavačkom diskografskom kućom Jugoton organizuje najnoviju izložbu na festivalu Beogradski mesec fotografije, kao važan deo te tradicionalne međunarodne manifestacije koja promoviše umetnost fotografije.

Umetnički pokret Novi talas, koji je pomerio granice popularne kulture, ostavio je dubok trag u našem društvu i danas se, iz više uglova, može posmatrati kao istinski fenomen.

Trenutak koji se smatra početkom novog talasa u SFRJ jeste objavljivanje upravo albuma “Paket aranžman” i na izložbi će biti prikazan proces stvaranja tog višestruko značajnog izdanja, kao i niz do sada neobjavljenih fotografija i artefakata koji su pratili glavne aktere pokreta na prostoru bivše Jugoslavije.

Uz sabranu muziku od 1981. godine, koja je deo izložbe, posetioci će moći da vide jedinstvene dokumetarne i umetničke fotografije – kreativna rešenja prvih fotografija bendova koji su menjali istoriju pop i rok kulture.

Izložba fotografija „Tako je talasao Novi talas” koja će trajati do 6. juna, prikazaće nastupe tih rok bendova, njihove albume, omotnice, kasete, magnetofonske trake.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.