U trendu

Izložba „Transmutacija“ Nikole Mihajlovića u bioskopu Balkan

BEOGRAD – Samostalna izložba umetnika Nikole Mihajlovića „Transmutacija“ biće otvorena 1. aprila u bioskopu Balkan, i trajaće do 30. aprila, najavili su danas organizatori.

Na ovoj izložbi autor će predstaviti svoje slike inspirisane meta-prostorima, nadvidljivim dimenzijama gde energije i sentimenti preuzimaju obrise arhitektoničnih formi.

Radovi su nastali u periodu od poslednjih godinu dana, tokom kojih je Mihajlović stvarao u ateljeu Bioskopa Balkan.

Otvaranje će trajati od 18 do 20h uz poštovanje svih epidemioloških mera, a kulminiraće „live” performansom u 19:30h, kada će autor preneti provokativnu” poruku posetiocima izložbe.

O delima koja će predstaviti na izložbi, street art umetnik i arhitekta Nikola Mihajlović kaže da su arhitektonsko promišljanje i pristup određenoj problematici ostavili jak uticaj na njegovo stvaralaštvo koje se vidi kroz korišćenje univerzalnih matematičkih odnosa, geometrije, linije…

„Sa druge strane, osetan je upliv spontane i neukroćene energije prirode i emocije. Može se reći da je odnos ovih kontrasta glavni put kojim se krećem u svom stvaralaštvu“, kaže Mihajlović.

Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe i direktorka Fondacije Saša Marčeta napominje da je dop postavke nastao u bioskopu Balkan, u jednoj vrsti improvizovanog ateljea istorijskog zdanja koje zadržava potkrovlje i drvenu krovnu konstrukciju. „Ustupanjem Bioskopa Balkan kao radnog prostora postigla se željena situacija da se Balkan menja, prilagođava i otvara. Sa potrebom da se vremenom definiše kao savremeni kulturni centar, i u tom smislu se razvija saradnja Fondacije Saša Marčeta i Nikole Mihajlovića kroz organizovanu, promišljenu i sistematičnu poziciju podrške“ kazala je Mihajlović.

Stevan Vuković, član programskog saveta Fondacije Saša Marčeta, u publikaciji posvećenoj izložbi između ostalog piše: „Radovi Nikole Mihajlovića Korija ispituju modalitete sadejstva bojenih oblika i linija, fokusirajući se na plastičke vrednosti koje se kroz ta sadejstva ispoljavaju, te i na njihov kapacitet da neposredno deluju na posmatrača, bez oslanjanja na evokaciju prethodno već viđenih slikarskih obrazaca, ni na analogije sa etabliranim primerima rada u tom polju“

Nikola Mihajlović se umetničkim stvaralaštvom se aktivno bavi od 2008. godine u formi street arta, a kasnije i studijskog slikarstva.

Dobitnik prve nagrade na nacionalnom umetničkom konkursu „Voyage Bleu“, učesnik i organizator više međunarodnih i domaćih projekata iz oblasti umetnosti.

Izlagao je na brojnim kolektivnim i nekoliko solo izložbi u Srbiji i inostranstvu, među kojima se ističu solo izložbe u galeriji „Parobrod“ u Beogradu i galeriji „Espace Temoin“ u Ženevi; dve kolektivne izložbe u Berlinu, dva učešća na „Likovnoj Jeseni“ u Somboru.

Član je „Street Smart“ umetničkog kolektiva i spoljni saradnik pri Fondaciji Saša Marčeta u Beogradu.

Trenutno radi na projektu „Veštačka Inteligencija i umetnost“ u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu.

Izložba je nastala u produkciji Fondacije Saša Marčeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar