U trendu

Izložba velikana našeg slikarstva u Parizu

Od 1. oktobra Kulturni centar Srbije i Crne Gore u Parizu biće domaćin velikog umetničkog događaja – izložbe na kojoj će se platnima velikog formata publici predstaviti najveći naši slikari – Bata Mihailović, Vladimir Veličković, Dado Đurić, Kosa Bokšan, Ljuba Popović, Ljubinka Jovanović, Miloš Šobajić, Petar Omčikus i Cile Marinković.

U okviru ove smotre naših legendarnih slikara biće održana i prezentacija knjige „Pariz pisan četkom“ Gorana Čvorovića. Ta knjiga, u podnaslovu označena kao „Novinska pričanja“, predstavlja čitavu jednu generaciju umetnika od kojih neki – kao Ljuba Popović, Dado Đurić, Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović, Petar Omčikus ili Kosa Bokšan – slave redak mali jubilej, pedesetogodišnjicu svog rada u Francuskoj.

Predviđeno je da izložba traje do kraja novembra, a njeno organizovanje predstavlja najbolji način da se proslavi i trideset godina postojanja Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u gradu svetlosti.

Pored toga, ova izuzetna izložba ima i simbolični značaj, jer se njome na izvestan način prosto zaokružuje jedna likovno bliska porodica sastavljena od naših najistaknutijih umetnika u ovoj oblasti, bez obzira na sve razlike koje će zajedničkim izlaganjem oslikanih platana biti uklopljene u jedinstvenu celinu.

Izložba je, inače, jedinstvena i po tome što naše velikane slikarstva okuplja u ovolikom broju na jednom mestu. To će biti i prilika da se posetioci upoznaju sa višegodišnjim plodonosnim radom slikara koji se u poslednjih nekoliko decenija smatraju klasicima umetničkog slikanja. O posećenosti izložbe i reakcijama profesionalne kritike biće reči posle otvaranja, a očekuje se i velika medijska prezentacija, kod nas i u inostranstvu, čitavog ovog umetničkog događaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.