U trendu

IzloĹžba Veneciji s ljubavlju otvorena u Kragujevcu

KRAGUJEVAC – IzloĹžba maketa skulptura vajara RadoĹĄa Antonijevića „Veneciji s ljubavlju“, koja predstavlja četiri njegova predloge za nastup Srbije na Venecijanskom bijenalu, otvorena je u četvrtak u galeriji „Rima“ u Kragujevcu, gde će trajati do 5. decembra.

Prilikom otvaranja izložbe kustoskinja galerije Nevena Martinović je rekla da su eksponati dragoceni i zato što posetioci na ovaj način imaju svojevrstan uvid u način razmišljanja samog umetnika tokom rada na nekoj skulpturi.

„Iako je ova izloĹžba posvećena delu Antonijevića, velika tema ove izloĹžbe je zapravo sam Venecijanski bijenale, bez sumnje, najznačajnija i najdugovečnija međunarodna smotra savremene umetnosti u Evropi“, istakla je Martinović.

Dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Antonijević je za kragujevačku izložbu doradio makete koje su mu služile kao radne skice za izradu velikih skulptura, kako bi mogle da se vide u galeriji.

„IzloĹžba je sloĹžena i sadrĹži zapravo četiri projekta za četiri umetničke izloĹžbe. Tačnije ovde su predstavljene makete i svaka je sloĹžena unutar sebe i sve liči na neki roman. Kroz naziv izloĹžbe radovi se povezuju u jedan jedinstveni kontekst“, objasnio je Antonijević.

Četiri projekta nazvani su „Kosovski ciklus – 101 godina posle“, „Na svome mestu stajati“, „O koristi i ĹĄteti istorije za Ĺživot“ i „Dostojni sreće“.

Jedan od projekata Antonijević je 2017. godine napravio kao tri velika šatora u obliku planina Ararata, Sinajske gore i Olimpa, koje kada se povežu na mapi, izgledaju kao trougao koji pokriva deo Sredozemlja i deo Bliskog Istoka.

„To su toponimi koji su izuzetno bitni za evropsku kulturu. Ĺ˝eleo sam da te oblike predstavim kao izbegličke ĹĄatore i da napravim jedan pejzaĹž od izbegličkih ĹĄatora koji su u obliku planina i koji govore o dubokim korenima evropske kulture i o jednoj straĹĄnoj drami koja se deĹĄava i u sadaĹĄnjem trenutku“, naveo je autor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.