U trendu

Izložba Veneciji s ljubavlju otvorena u Kragujevcu

KRAGUJEVAC – Izložba maketa skulptura vajara Radoša Antonijevića „Veneciji s ljubavlju“, koja predstavlja četiri njegova predloge za nastup Srbije na Venecijanskom bijenalu, otvorena je u četvrtak u galeriji „Rima“ u Kragujevcu, gde će trajati do 5. decembra.

Prilikom otvaranja izložbe kustoskinja galerije Nevena Martinović je rekla da su eksponati dragoceni i zato što posetioci na ovaj način imaju svojevrstan uvid u način razmišljanja samog umetnika tokom rada na nekoj skulpturi.

„Iako je ova izložba posvećena delu Antonijevića, velika tema ove izložbe je zapravo sam Venecijanski bijenale, bez sumnje, najznačajnija i najdugovečnija međunarodna smotra savremene umetnosti u Evropi“, istakla je Martinović.

Dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Antonijević je za kragujevačku izložbu doradio makete koje su mu služile kao radne skice za izradu velikih skulptura, kako bi mogle da se vide u galeriji.

„Izložba je složena i sadrži zapravo četiri projekta za četiri umetničke izložbe. Tačnije ovde su predstavljene makete i svaka je složena unutar sebe i sve liči na neki roman. Kroz naziv izložbe radovi se povezuju u jedan jedinstveni kontekst“, objasnio je Antonijević.

Četiri projekta nazvani su „Kosovski ciklus – 101 godina posle“, „Na svome mestu stajati“, „O koristi i šteti istorije za život“ i „Dostojni sreće“.

Jedan od projekata Antonijević je 2017. godine napravio kao tri velika šatora u obliku planina Ararata, Sinajske gore i Olimpa, koje kada se povežu na mapi, izgledaju kao trougao koji pokriva deo Sredozemlja i deo Bliskog Istoka.

„To su toponimi koji su izuzetno bitni za evropsku kulturu. Želeo sam da te oblike predstavim kao izbegličke šatore i da napravim jedan pejzaž od izbegličkih šatora koji su u obliku planina i koji govore o dubokim korenima evropske kulture i o jednoj strašnoj drami koja se dešava i u sadašnjem trenutku“, naveo je autor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar