U trendu

Izložba Vladimira Veličkovića od 20. oktobra u MSUB

BEOGRAD – Izložba „Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije” biće otvorena 20. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Beograda (MSUB) i trajaće do 21. februara 2022. godine, saopštili su iz ovog muzeja.

Kustosi ove retrospektivne izložbe Vladimira Veličkovića (1935-2019) su Svetlana Mitić i Žaklina Ratković, a sama postavka nije hronološki koncipirana, već sadrži određene problemsko-tematske segmente u bogatom opusu umetnika.

Postavka prati karijeru slikara na domaćem terenu i kasnije nakon odlaska u Pariz 1966. godine kroz dalji razvoj umetničkog izraza, pod krovom francuske nove figuracije.

Kroz deset odvojenih tematskih celina, obuhvaćen je složen umetnički opus koji korespondira sa najvišim dometima savremenog slikarstva.

Te celine velikog slikara su definisane kao Mladost, Raspeća, Telo u pokretu, Mesta, Gubilišta, Glave, Poreklo, Životinje, Ništavilo, Bez imena, čime se postiže uvid u složenost ovog opusa.

Vladimir Veličković je bio jedinstvena stvaralačka figura koja istovremeno pripada različitim kulturama: srpskoj, jugoslovenskoj, francuskoj, evropskoj, pomerajući granice percepcije eks-jugoslovenske umetnosti.

Izložba priređena na svih pet nivoa MSUB obuhvata vise od 100 radova Veličkovića realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je i trinaest dela iz zbirki MSUB tokom proteklih decenija, od 1962. do 2019. godine.

Na izložbi su prisutna i dela iz drugih institucija, muzeja i galerija: Nacionalni muzej moderne umetnosti – Centar Pompidu (Pariz), Centre national des arts plastiques (Pariz), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Moderna galerija (Ljubljana), Muzejot na sovremenata umetnost (Skoplje), Umjetnička galerija (Dubrovnik).

Dela velikog umetnika na izložbi su takođe zastupljena i u sledećim ustanovama: Narodni muzej u Beogradu, Muzej Zepter, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, Umetnička zbirka SANU, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ (Čačak), Gradski Muzej Sombor, Moderna Galerija Valjevo, kao i iz privatnih kolekcija zemlje i inostranstva.

Posebnu celinu u katalogu, kao i na izložbi, čini dokumentarni segment koji predstavlja fotografije i pisma iz porodične arhive umetnika, uz filmski program sastavljen od dokumentarnih dela i video-priloga čije je emitovanje predviđeno tokom trajanja izložbe.

Vladimir Veličković diplomirao je 1960. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Od 1963. izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a od 1966. godine živeo u Parizu.

Predstavljao je Jugoslaviju na 36. Bijenalu u Veneciji 1972. godine, bio je član SANU, Francuske akademije i Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU).

Osnivač je fonda za crtež „Vladimir Veličković” iz koga se nagrađuju mladi umetnici Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar