U trendu

Izložba „Vodič za disanje“ od 28. jula u galeriji „U10“

BEOGRAD – Izložba „Vodič za disanje“ Marije Marković i Andresa Viljareala biće otvorena 28. jula u Umetničkom prostoru „U10“ i trajaće do 7. avgusta.

Kako navode organizatori, projekat se bavi konceptom „krize“ i akutnim problemima klimatskih promena i zagađenja vazduha, kao i bizarnim kontradikcijama i izrazima koji su u vezi sa ovim fenomenima, a koji su se pojavili u našem sadašnjem istorijskom trenutku.

„Izložba pokušava da istraži nelagodan odnos između lične i kolektivne odgovornosti i istakne načine na koje trenutni sistem uspeva da se održi uprkos naizgled jasnim dokazima njegove destruktivnosti“, navode organizatori.

Umetnica i aktivistkinja Marija Marković završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kao i master studije na Novoj školi Parsons u Njujorku.

Njen opus uključuje video, slikarstvo, crtež, instalaciju i skulpturu, a njeni skoriji radovi istražuju mentalne, fizičke i društvene implikacije klimatskih promena.

Andres Viljareal je švedsko-kolumbijski filmski reditelj, umetnik i pisac koji živi i radi između Stokholma i Berlina.

Završio je master studije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i pohađao Nezavisni studijski program Vitni u Njujorku.

Viljareal primenjuje višeslojni umetnički pristup i često kombinuje film, tekst, fotografiju, poeziju i instalaciju, a rad mu se često nalazi na granici između stvarnosti i fikcije.

U svojoj praksi ispituje kako se diskursi pojavljuju i neguju u okviru društva i istražuje veze između predstave i produkcije realnosti i bavi se pitanjima koja se odnose na vreme, naraciju i pamćenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar