U trendu

Izložba „Život je pozornica“ od 7. marta u Institutu Servantes

BEOGRAD – Plakati Nikoline Radulović Velić, koji su obeležili brojne pozorišne produkcije u Kantabriji, biće predstavljeni na izložbi „Život je pozornica“ od 7. marta do 2. aprila u galeriji Instituta Servantes.

Povodom Međunarodnog dana žena Institut Servantes ovog marta predstavlja niz pozori?nih plakata autorke Nikoline Radulović Velić.

Postavku „Život je pozorinica“ (Puro teatro) čine radovi nastali između 2014. i 2022. godine za potrebe različitih producentskih kuća u oblasti scenskih umetnosti u Kantabriji. Postavku će činiti i pozorišne fotografije troje autora iz Santandera, Belen de Benito, Alvara Romera i Aurea Gomesa.

„Beograd sam napustila 1997. godine, neposredno po završetku studija, ali uvek mu se rado vraćam, posebno zbog dragih prijatelja i kolega koji ovde žive. U ovom gradu sam provela jedan za mene jako značajan period života, moje formativne godine“, objašnjava Nikolina Radulović Velić.

Izložba će svečano biti otvorena 7. marta u 19 časova, a tom prilikom posetioce galerije pozdraviće autorka kao i direktor Instituta Servantes u Beogradu Đuzep Marija de Sagara Anhel.

Već 8. marta, na Međunarodni dan žena, u 17 časova biće organizovano autorsko vođenje kroz postavku. Radulović Velić će iz prve ruke podeliti svoja iskustva o životu i radu u Španiji, otkrivajući brojne zanimljive priče iza produkcija na kojima je radila.

„U Santanderu, gradu u kome živim i koji je sada moj dom, dizajnirala sam više od 50 plakata za pozorište i pozorišne festivale. Kroz izabranih 17 plakata i fotografije drugih autora pokušala sam da što bolje dočaram raznovrsnu i uzbudljivu kantabrijsku pozorišnu scenu i da je na taj način približim beogradskoj publici“, dodaje autorka izložbe.

Do kraja izložbe biće organizovan i niz stručnih vođenja (18. i 25. marta, 1. aprila).

Svi vođeni obilasci na srpskom su jeziku, a ulaz je slobodan.

Nikolina Radulović Velić (1972, Knin) grafička je dizajnerka i ilustratorka. školovala se na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Od 1997. godine živi u Santanderu (Kantabrija) gde razvija svoju profesionalnu karijeru.

Poslednjih decenija sarađivala je sa brojnim organizacijama i institucijama iz sektora kulture, dizajnirajući plakate za pozorišne predstave i festivale (Fondacija Santander creativa, Skupština grada Santandera, Pokrajinska vlada Kantabrije…

Dobitnica je Gran prija „Zlatno pero Beograda“ Međunarodnog bijenala ilustracije za 2021. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.