U trendu

Izložba „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“ sutra u Čačku

ČAČAK – Izložba etnografskih predmeta Pariskog ateljea Nadežde Petrović „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“ biće otvorena sutra u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja ove kulturne ustanove.

Autor postavke je istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku Radivoje Bojović, a ko-autorke su etnolog antroplog i viši kustos Etnografskog muzeja u Beogradu Jelena Savić i muzejski savetnik Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ Mirjana Racković.

Postavka se organizuje u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.

„Potvrđeno je da se 125 etnografskih predmeta iz ateljea koji je Nadežda koristila tokom studijskog boravka u Parizu nalazi u Etnografskom muzeju i da kao celina do sada nisu prezentovani. U pitanju su predmeti koje je slikarka strastveno prikupljala tokom putovanja po krajevima gde je od davnina živeo srpski narod i ponela sa sobom u Pariz sa ciljem da ih prezentuje francuskoj javnosti, u čemu su je sprečili nadolazeći ratovi“, navode predstavnici Galerije „Nadežda Petrović“.

Po njihovim rečima, dve godine nakon smrti ove slikarke(1917), manji deo tih predmeta je prezentovan na Srpskoj izložbi umetnosti i domaće radinosti u Palati berze u Lionu.

Francuska je celokupan zatečeni sadržaj iz ateljea 1919. godine poslala u Srbiju uz pomoć Prosvetnog odeljenja Kraljevskog srpskog poslanstva, vajara Đorđa Jovanovića i Nadeždine sestre Ljubice – u pitanju je bilo 47 slika, 62 kostima, 20 komada nakita i 59 komada starog novca.

Etnografski predmeti vraćeni iz Pariza završavaju u zbirkama Etnografskog muzeja 1926. godine.

Pred posetiocima je ovog puta izbor od oko 40 reprezentativnih predmeta iz ove institucije, uz nekoliko Nadeždinih ličnih predmeta iz zbirki Narodnog muzeja u Čačku, slika, fotografija i reprodukcija iz drugih muzeja i galerija.

Po rečima predstavnika Galerije, pored toga što se ovom izložbom obeležava njihov veliki jubilej, istovremeno se najavljuje i projekat obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, koji je na predlog Republike Srbije ušao u program Uneska koji se odnosi na obeležavanje godišnjica značajnih ličnosti.

Tim povodom će 11. oktobra u Domu kulture Čačak premijerno biti izvedena monodrama o životu Nadežde Petrović „Nenapisana pisma“ u izvođenju glumice Vanje Milačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.