U trendu

Izložba Zorana Radovića od sutra u Galeriji Vasić

BEOGRAD – Izložba „Crteži ornamentografom sa klatnom“ Zorana Radovića biće otvorena u Galeriji Vasić sutra, u utorak 6. septembra u 19 časova i trajaće do 5. oktobra ove godine, najavili su organizatori.

Umetnička dela Zorana Radovića, mladog studenta elektrotehnike, predstavljala su sredinom šezdesetih godina dvadesetog veka neobičnu inovativnu pojavu koja je pobudila veliku pažnju i podstakla niz pitanja o jezičkim i tehničkim karakteristikama tadašnjih savremenih umetničkih praksi.
Crteže izvedene mašinom nazvanom Ornamentograf sa klatnom, Radović je izložio na samostalnoj izložbi u Galeriji Grafičkog kolektiva 1966. godine.

Pomenuti crteži nisu nastali rukom umetnika već mašinom, napravom koju je umetnik konstruisao i patentirao kao svoj izum.
Istoričar umetnosti Jerko Denegri ističe: “Postignuti istovetnim postupkom, ovi crteži uvek su drugačiji i različiti, ali jednako savršeni i visoko estetski, perfektni u vizuelnom i konceptualnom pogledu.”
Zoran Radović priredio je niz samostalnih i učestvovao na brojnim grupnim izložbama, među kojima su i Bijenale u Veneciji 1970. godine, VII Bijenale mladih u Parizu 1971. godine, Bijenale u Sao Paolu i mnoge druge.

Svojim specifičnim umetničkim izrazom-radom sa Ornamentografom sa klatnom, električnim Ornamentografom, kao i laserskim Oscilografom, Radović je bio jedan od aktera talasa tada aktuelne problematike povezivanja savremene umetnosti, nauke i novih tehnologija na evropskoj umetničkoj sceni.

Svojim delom ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti druge polovine XX veka.
Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija.

Izložbu prati katalog radova sa tekstom Jerka Ješe Denegrija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.