Izložbe Ministarstva odbrane veoma posećene u Noći muzeja

BEOGRAD – U okviru 16. Noći muzeja zapaženo mesto imale su izložbe koje su priredili ustanove kulture ministarstva odbrane „Vojni muzej“ i Medija centar „Odbrana“, navedeno je u današnjem saopštenju ministarstva odbrane.

U Muzeju grada Beograda posetioci su bili u prilici da pogledaju izložbu „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, koju je organizovalo ministarstvo odbrane.

Izložba je posvećena 20-godišnjici odbrane otadžbine od NATO agresije, odnosno stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, uključujući veliki broj dece.

Postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu tokom 78 dana NATO agresije, a reč je o multimedijalnoj i interaktivnoj postavci koja prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani.
Jedna od najatraktivnijih lokacija na mapi ovogodišnje manifestacije je Vojni muzej na Kalemegdanu.

Stalna muzejska postavka Vojnog muzeja prikazuje vekovnu borbu za slobodu na ovim prostorima, kroz prikaz umetničko istorijskih predmeta, skulptura, umetničkih slika, reprodukcije fotografija i originalnih predmeta.
Građani svih generacija, među kojima je bilo najviše dece, pratili su na platou ispred zgrade Vojnog muzeja, pokaznu vežbu mačevalačkog kluba „Pero“ koja je otkrila šta se sve i na koji način učilo na časovima mačevanja u 18. i 19. veku.

U izložbeno-galerijskom prostoru Vojnog muzeja u Balkanskoj ulici organizovana je postavka pod nazivom „Junaci otadžbine poginuli za vreme NATO agresije tokom 1999. godine“.

Prema jedinstvenom azbučniku izložene su fotografije i lični podaci poginulih i nestalih boraca tokom NATO agresije.

U Domu Vojske Srbije posetioci su mogli da vide dve stalne postavke – u Velikoj galeriji aktuelna izložba „Deca u ratu“, koja je izazvala veliku pažnju publike.

Reč je dokumentovanom svedočanstvu o deci kao žrtvama rata u periodu od 1914. do 1999. godine.

Ovu postavku zajedno su priredili Medija centar „Odbrana“, Muzej žrtava genocida i Fond „Mala Milica Rakić iz Batajnice“.
U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije postavljena je izložba „Da se ne zaboravi“, autora Milena Čuljića.

Izložba sadrži radove više od 90 fotoreportera, nastalih u proleće 1999. godine i donosi svedočenje o strahotama rata, nedužnim ljudskim žrtvama, razorenim kućama i mostovima, putevima i fabrikama.

Izložbu su realizovali „Klub generala i admirala Srbije“ u saradnji sa Medija centrom „Odbrana“.
Ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja“, sa preko 200 muzejskih postavki u ukupno 53 mesta u Srbiji, održava se pod sloganom „Sloboda“, koji se savršeno uklopio u ove postavke, koje pre svega podsećaju na vekovnu borbu našeg naroda za slobodu, a posetioci su se mogli podsetiti svih velikih i teških trenutaka te borbe, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.