U trendu

Izložbom „To smo mi…“ Etnografski muzej obeležio rođendan

BEOGRAD – Izložba „To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji“ otvorena je u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Ovom izložbom, Etnografski muzej obeležava 117 godina rada.

Postavkom izložbe „To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji“ posetiocima se nudi uvid u deo onoga što je doprinelo stvaranju identiteta naroda sa ovih prostora.

Zanimanja, od praistorije do danas, kao i predmeti poznatih istorijskih ličnosti, predstavljaju svojevrstan pregled istorijskog nasleđa koje čuva od zaborava Etnografski muzej.

Prikazani etnografski predmeti tradicionalne kulture, potkrepljeni starim fotografijama, daju jasnu sliku o društvenom poreklu, intelektualnim, estetskim okvirima koji određuju ljude sa ovih prostora.

Izložba pruža odgovor na pitanje šta je Etnografski muzej i šta on predstavlja za naše društvo.

Tijana Čolak Antić, v. d. direktorka Etnografskog muzeja, osvrnula se na delovanje muzeja u proteklih godinu dana.

„Imali smo sedam izložbi kustosa Etnografskog muzeja, tri izložbe u inostranstvu, tri gostujuće izložbe u našem prostoru. Posebno zadovoljstvo za sve zaposlene u muzeju predstavlja činjenica da smo uvrstili Srpsko kolo u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa“, kazala je Čolak Antićeva.

Ona je na svečanosti u Etnografskom muzeju uručila nagradu za životno delo „Borivoje Drobnjaković“ Božidaru Krstanoviću.
Krstanović je obraćajući se okupljenima kazao da je ovaj trenutak potvrda reči roditelja da treba biti pošten, lepo raditi i da će sve to drugi primetiti.

„Kroz život nisam često nailazio na potvrdu tih roditeljskih saveta, ali evo večeras su se obistinile njihove pretpostavke“, kazao je Krstanović.

Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine, kao izdvojeno Etnografsko odeljenje u okviru Narodnog muzeja.

Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodičan život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo. Tumače se obeležja srpske kulture, ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.