U trendu

Izlozbu Goranke Matic u Banjaluci videlo vise od 4.000 ljudi

BANJA LUKA – U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banja Luci danas je nakon dva meseca zatvorena retrospektivna izložba „Iskustvo u gužvi“ autorke Goranke Matić, koja je bila realizovana u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu.

U periodu od 10. marta do 3. maja zabeleženo je više od 4.000 posetilaca što ukazuje da publika ume da prepozna kvalitetne sadržaje koje pruža Muzej Republike Srpske, navodi se u saopštenju MSU.

Ova izložba je privukla veliki broj publike mlađe, srednje i starije generacije svojom zanimljivom tematikom koja je obeležila duh vremena 80-ih i 90-ih godina prošlog veka.

Posebno je značajna činjenica za Muzej da je izložba Goranke Matić vratila u punom kapacitetu publiku nakon dvogodišnjeg iskustva sa pandemijom korona virusa.

U toku postavke organizovano je 20 grupnih vođenja za učenike osnovnih škola, srednjoškolaca različitih smerova gimnazije, Katoličkog školskog centra „Blaženi Ivan Merc“, Tehnološke škole u Banjaluci, za studente različitih odseka sa Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta, Filološkog fakulteta, Akademija umjetnosti u Banjaluci, ali i stručna vođenja za širu javnost.

Goranka Matić je srpska je istoričarka umetnosti i fotografkinja rođena u Mariboru (Slovenija).

Fotografijom je profesionalno počela da se bavi 1980. godine, od 1986. izlaže u zemlji i inostranstvu i njen opus obuhvata portrete pisaca, rok i pop muzičara.

Tokom 80-tih godina 20. veka njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije.

Kao proslavljena fotografkinja muzičkog pokreta „Novi talas“, snimila je fotografije za omote mnogih beogradskih bendova, od rok sastava Idoli za čuveni album „Odbrana i poslednji dani“ do saradnje sa Ekaterinom Velikom, Canetom iz grupe Partibrejkers, Kojom iz benda Disciplina kičme, Bajagom i mnogim drugim solo muzičarima i grupama.

Umetnica danas živi i radi u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar