Izraelski violinista Ivri Gitlis preminuo u 98. godini

PARIZ – Ivri Gitlis, priznati violinista koji je svirao sa poznatim dirigentima, rok zvezdama i džez bendovima širom sveta i radio na tome da klasičnu muziku učini dostupnom masama, umro je u Parizu u 98. godini.

Francuski ministar kulture, koji je saopštio da je Gitlis umro u četvrtak, opisa ga je kao „veličanstvenog izvođača, velikodušnog muzičara“ koji je svoj život posvetio svim vrstama muzike.

Uzrok smrti i planovi za sahranu nisu odmah objavljeni.

Prepoznatljiv poslednjih decenija po dugoj beloj kosi i kapama i šalovima, Gitlis je počeo da svira 1920-ih i nastupao do 2010-ih.
Rođen je u Haifi 1922. godine, a poslat je na pariski konzervatorijum sa 10 godina pod vođstvom violiniste Bronislava Hubermana, saopštilo je ministarstvo. Nastavio je obuku u Evropi i SAD, gde je nastupao sa vodećim dirigentima počev od 1950-ih.

Gitlis je nastupao sa Roling Stonsima i džez zvezdama, pojavljivao se u francuskim televizijskim emisijama i osnovao francuski muzički festival sedamdesetih godina, gde su slušaoci jeli i spavali u polju dok su slušali muziku.

Među mnogim nastupima širom sveta, Gitlis je bio prvi izraelski muzičar koji je nastupio u Sovjetskom Savezu 1963. godine, navodi „Mond“.

Održao je dobrotvorne koncerte u Japanu nakon razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine, dok su mnogi drugi izvođači otkazivali nastupe, javila je japanska novinska agencija Kiodo i svirao violinu napravljenu od drvenih ostataka u katastrofi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.