U trendu

Izvedena premijera drame “Da krenemo ispocetka”

BEOGRAD – Premijera predstave “Da krenemo ispočetka” francuskog dramskog pisca Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić, održana je sinoć na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Glavnu ulogu tumači proslavljeni filmski glumac Slavko Štimac, koji i ubedljivo “nosi” na leđima ovaj pozorišni komad o novim mogućnostima, drugim šansama, i postavlja pitanje – šta bi se desilo ako promenimo prošlost.

Protagonista Aleksandar u sredovečnim godinama ima malu nezgodu u sopstvenoj kući, dok razgovara telefonom i pada u nesvest. Od tog trenutka, on se budi u nekoj paralelnoj, novoj realnosti, gde se suočava sa svojim drugim Ja, ali 40 godina mlađim.

Tako drama poprima elemente fantastike u kombinaciji sa realističnim ključem, u kome se mlađa i starija verzija istog junaka suočavaju sa nepredvidivim problemima i neobičnom situacijom.

Scensko delo je napisano u žanru melodrame uz te elemente fantazije, gde publika ne može odmah da definiše da li se radi o mašti, snu, fantazmagoriji, ili je dominantan žanr ipak – naučna fantastika u kojoj je sve moguće.

Francuski dramatičar, filozof, romanopisac, reditelj Erik E. Šmit imao je donekle sličnu postavku u drami “Posetilac” (Dragan Nikolić i Voja Brajović su davno igrali na sceni Ateljea 212), kada dolazi do susreta Sigmunda Frojda i mističnog čoveka, za koga se veruje da je zapravo – Bog lično.

Ni tamo nije jasno da li se odvija realna ili nadrealna priča, kao i u večerašnjem dramskom delu, koje zbunjuje auditorijum, ali ga istovremeno i zabavlja zbog takve neobičnosti.

Svakako da je dominantan Slavko Štimac u ulozi starijeg Aleksandra, a ubedljivo mu parira mlađa varijanta u liku popularnog glumca Ljubomira Bulajića.

Uvek je prijatno videti večitog dečaka i dobricu Štimca na pozornici, kako je poslednjih godina aktuelan i u Zvezdara teatru sa dve hit predstave – “Klaustrofobična komedija” i “Korešpodencija”.

Efektnu rolu ima uvek šarmantna Branka Petrić u ulozi drage bake Lu, za koju je bio vezan glavni junak i voleo je kao rođenu majku, tako da su scene između njih dvoje veoma nežne i emotivne.

Zanimljivo je da se baka Lu susreće sa obe verzije svog unuka, i kada je uveliko porastao i dok je četiri decenije mlađi, jer jedina shvata šta se dešava, da je junak otputovao u daleku prošlost.

“Sličnih smo godina, njena porodica i detinjstvo me podsećaju na mene. Iskreno, volela bih da se družim sa mojim likom u privatnom životu, premda ljudi ne vole inače da se druže sa starim licima”, duhovito je izjavila Petrić povodom aktuelne uloge.

Partnerka Ljubomiru Bulajiću kao ljubavna patnja je fatalna devojka koju tumači Tamara Aleksić, i potrefilo se da su njih dvoje igrali glavne uloge u TV seriji “Aleksandar od Jugoslavije”.

Uz njih igraju – Lana Karaklajić, Nadežda Jakovljević i Natalija Vlahović.
Predstava je bila planirana da zatvori prethodnu sezonu u junu mesecu, ali usled posledica oko virusa korona, projekat je odložen da otvori novu 2021/2022. pozorišnu sezonu Madlenianuma.

Francuski autor Šmit je uveliko poznat beogradskoj publici, jer su se njegova dela igrala godinama na pozornicama prestonice – “Frederik ili bulevar zločina”, “Oskar i mama Roz” (BDP), “Zagonetne varijacije”, “Mali bračni zločini” (Narodno pozorište), i poslednje – “Ajnštajnova izdaja (Teatar Vuk).

Reprize predstave su na repertoaru 2. i 8. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.