U trendu

Jagoš Đuretić osvojio Državnu književnu nagradu Kine

BEOGRAD – Direktor i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „Albatros Plus“ iz Beograda Jagoš Đuretić dobitnik je Specijalne državne književne nagrade Kine (The Special Book Award of Ćina), najvećeg nacionalnog priznanja za zaslužne kulturne radnike širom sveta.

Značajna nagrada se tradicionalno dodeljuje izdavačima, prevodiocima i piscima koji su svojim radom dali izvanredan doprinos predstavljanju savremene Kine, i promociji njenih knjiga i kulturnih dobara širom planete.

Ovo je drugi put da najuglednije državno priznanje Narodne Republike Kine dobije izdavač iz Srbije – 2014. godine pripalo je i Vladislavu Bajcu, direktoru, osnivaču i glavnom uredniku izdavačke kuće „Geopoetika“ iz Beograda.

Đuretiću je nagrada pripala za višegodišnji rad na svestranom predstavljanju Kine srpskim čitaocima – od njene istorije, preko kulture, umetnosti, nauke, do politike, religije, narodne tradicije i običaja.

Beogradska izdavačka kuća „Albatros Plus“ je za poslednje dve i po decenije objavila 40 knjiga kao jedan veliki izdavački poduhvat i na njegovom samom vrhu nalazi se “Istorija kineske civilizacije” u četiri toma, na blizu 4000 stranica, koja je vanredno kulturno dostignuće, a završena je posle veoma napornog timskog rada dugog tri godine.

„Moja je želja bila da Kinu predstavim kao heroja kroz tih 40 knjiga koje sam kao izdavač potpisao u periodu od 1994. godine do danas“, zvanično je izjavio Đuretić povodom nagrade.

„Kina je u žiži svetskog interesovanja jer je poslednjih decenija, prihvativši kompetitivni princip i na domaćem i na inostranom planu, pokazala ne samo kojom snagom raspolaže već i da se ni današnjica ni sutrašnjica sveta ne mogu planirati bez njenoga učešća“, zaključio je Đuretić.

Kao izdavač koji se tim poslom bavi više od 50 godina, Đuretić je pokazao izuzetnu senzibilnost za snagu i vitalnost kojima Kina i kineski narod svetu potvrđuju da su činilac bez kojeg razvoj svetske civilizacije u budućnosti nije moguć.

U kolekciji izdavača tu je i edicija„Kineska kultura“, u deset knjiga, dela “Modernizacija kineske ekonomije” i “Razvoj kineske ekonomije u narednih deset godina”.

Jedna od knjiga koja je srpskim čitaocima posebno zanimljiva jeste delo “Priče i kazivanja: Kineska mudrost – prošlost, sadašnjost i budućnost” (Albatros Plus, 2019) aktuelnog lidera Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

Državna književna nagrada Kine jedinstvena je i priznata u celom svetu, a osnovana je 2005. godine i do sada ju je osvojilo 138 zaslužnih kulturnih radnika iz 53 zemlje.

Pokrovitelj te nagrade je Državna uprava za štampu, izdavaštvo, film, radio i televiziju Narodne Republike Kine.

Ovogodišnja, 14. po redu, za 2020. godinu, pripala je, osim Jagošu Đuretiću iz Srbije, i kultuirnim delatnicima iz Argentine, Mađarske, Poljske, Rusije, Italije, Švedske, Velike Britanije, SAD, Izraela, Libana.

Priznanje je već uručeno u Pekingu i to predstavnicima dobitnika, jer sami laureati zbog pandemije kovida-19 nisu mogli da doputuju lično i budu gosti na ceremoniji, održanoj na najvišem državnom nivou.

U ime Đuretića, svečanosti je prisustvovao otpravnik poslova u ambasadi Srbije u Pekingu Ivan Kandijaš i primio nagradu za srpskog laureata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar