U trendu

Javne licnosti se na drustvenim mrezama oprastaju od Mijača

BEOGRAD – Pozorišni i kulturni delatnici i javne ličnosti na društvenim mrežama se opraštaju od uticajnog i zaslužnog reditelja i akademika SANU Dejana Mijača (1934-2022) koji je danas preminuo u 87. godini.

Pozorišna rediteljka Milica Kralj je na svom tviter profilu napisala da je za nju Mijač „bio i ostao najveći“ i da je „svet ceo zaista otišao sad“.

„Bila sam kod njega kada je bio bolestan. Smrti se nije plašio. Video je u sagovornicima i glumcima ono što drugi ne vide. Pamtiću ga po talentu i jasnoći kazivanja“, navela je na svom fejsbuku televizijska autorka Mira Adanja Polak.

Nekadašnji generalni direktor Radiotelevizije Srbije Aleksandar Crkvenjakov je na svom tviteru napisao da je Mijač kao predsednik Upravnog odbora RTS od 2000. do 2004. godine bio „čovek koji je posrnulu javnu radio-televiziju podigao na noge, da bi je drugi, ponovo, vratili u blato“.

„Beskonačna dobrota i beskrajno poštenje iza dečjeg lica“, napisao je Crkvenjakov.

Bosanskohercegovački pozorišni reditelj Dino Mustafić na svojoj fejsbuk stranici napisao je da je Mijač bio „generacijama glumaca pravi maestro u teatru“.

„Znao sam ostajati satima sa njim u dijalogu o umetnosti. Neke savete i sugestije sam trajno upisao u svoju memoriju. Naučio me da na probama možda ‘ponavljam istu grešku’. Zbogom i hvala dragi Dejane“, napisao je Mustafić.

Glumica Iskra Brajović prisetila se kako je kao devojčica svoje pesme zapisivala „u neke sveske kupusare i tek ponekom ih pokazivala“, a „jedan od prvih iz te tajne družine bio je Mijač“.

„A kada mu je tragično nastradala ćerka, mene desetogodišnjakinju je to toliko potreslo, ta zamisao da ostaneš bez deteta, da sam mu napisala pesmu i dala tati da mu je preda“, prisetila se glumica.

Prema njenim rečima, sutradan je kod njih Mijač došao sa kompjuterom, da više ne piše na kojekakvim papirima, a zavet da će nastaviti da piše i pored glume je održala, dok je svaki naredni susret reditelj počinjao pitanjem – Pišeš li još?

„Žao mi je, Dejane, što sad ne umem da sastavim pesmu i što sa godinama reči beže od nas, a ne izlaze više iz srca na papir direktnom linijom. Vidimo se jednog dana svakako. Do tad ću imati pravu pesmu za Tebe“, poručila je Brajović..

Pop rok bend Neverne bebe na svojoj stranici uputio je Mijaču „poslednji pozdrav iz nekog pozorišnog, ali i košarkaškog prvog reda“.

„U neprekidnoj jurnjavi početka i kraja, smeha i suza, života i smrti, neki zasluže večnost“, naveo je bend.

Novinarka Antonela Riha je na svom tviteru napisala da je Mijač bio „veliki čovek i veliki reditelj“.

„Hvala za svaku kritiku i svaku podršku. Duboki naklon prema delu i životu velikog reditelja Dejana Mijača!“, napisao je na svom tviteru nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar