U trendu

Javno scensko čitanje: Ljubavna pisma Adolfu Hitleru

BEOGRAD – U Galeriji „Podroom“ 13. decembra biće organizovano javno scensko čitanje ljubavnih pisama Adolfu Hitleru.

U režiji Ive Milošević, ljubavna pisma će čitati glumice Dušanka Stojanović Glid i Aleksandra Janković, a Miloševićeva je bila zadužena i za izbor propratne muzike i video radova.

„Ljubavna pisma Adolfu Hitleru“, koja je sakupio Helmut Ulshefer, a u Srbiji objavio „Albatros Plus“ u prevodu Jasmine Burojević, predstavljaju autentična pisma nemačkih žena raznorodnog obrazovanja i profesije, Hitlerovih obožavateljki, koja su tokom Hitlerove vladavine stizala u Rajhstag.

Iz pisama jasno provejava fenomen zaslepljene idolatrije prema moćnom vođi, fantazije o sopstvenom izbavljenju iz nezadovoljavajuće životne realnosti i nekritičko, vatreno prisvajanje ideja nacionalsocijalizma kroz principijelno zagovaranje fašističke ideologije i agresivne politike moći.

Javno scensko čitanje predstavlja danas veoma popularnu pozorišnu formu javnog izvođenja nekog dramskog teksta koja podrazumeva glumačku interpretaciju bez kostima, rekvizite i kretanja na sceni.

Glumci najčešće sede za stolom ili pak stoje u mestu i čitajući sa papira dramski tekst, sprovode govorne, glumačke radnje da bi na taj način udahnuli život interpretiranom dramskom predlošku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.