U trendu

„Jegemaster“ novi roman Darka Tuševljakovića

BEOGRAD – Novi roman Darka Tuševljakovića „Jegermajster“ objavljen je u izdanju Arhipelaga u prepoznatljivoj ediciji Zlatno runo, saopštili su iz Arhipelaga.

„Jegermajster“ dolazi posle uspeha prethodne dve piščeve knjige, romana „Jaz“, za koji je Tuševljaković dobio Evropsku nagradu za književnost 2017. godine i knjige priča „Naknadne istine“ koja se našla u najužem izboru za Andrićevu nagradu prošle godine.

Dva paralelna toka radnje u romanu „Jegermajster“ ukrštaju se i razrešavaju na uzbudljiv način na izolovanom ostrvu koje se od moguće turističke atrakcije pretvara u poprište unutrašnjih borbi junaka romana i najrazličitijih spoljnih izazova kojima oni postaju izloženi.

Iz jedne napete epizode čitalac ide u sledeću prateći tragove koje junaci ostavljaju za sobom dok pokušavaju da odgonetnu neobičnu priču vlastitog života.

Dok odmor na ostrvu postaje košmar, pojava misterioznog jegermajstera u drugom toku romana podstiče glavnog junaka da traga za odgovorima koji mu neprestano izmiču.

To su odgovori koji bi mu pomogli da razume okolnosti i činjenice vlastitog života, okruženje u kome se našao, prirodu sveta u kome živi, dileme koje ga razdiru i progone.

Junaci romana kreću se između stvarnosti od koje se ne može pobeći i fantazmagorije u kojoj oživljavaju strahovi i sumnje realnog života, između unutrašnjih strahova i sveta koji se ne može razumeti i prevazići.

Jegermajster obeležava majstorsko pripovedanje u kome se glavni junak romana i njegova devojka Darija sreću s konačnim razrešenjem dugo potiskivanih svojih pojedinačnih drama i drama svog zajedničkog života.

Darko Tuševljaković rođen je u Zenici 1978. godine.

Od 2002. objavljuje kraću i dužu prozu u raznim domaćim i regionalnim časopisima i antologijama.

Objavio je romane „Senka naše želje“ i „Jaz“, kao i knjige priča Ljudske vibracije, koja se našla u najužem krugu za književnu nagradu „Zlatni suncokret“, i Naknadne istine.

Piščeve priče zastupljene su u nekoliko izbora i panorama savremene srpske pripovetke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.