U trendu

Jelena Popržan dobitnik nagrade “Vojin Mališa Draškoci”

BEOGRAD – Nagrada “Vojin Mališa Draškoci” za 2020. godinu biće dodeljena umetnici Jeleni Popržan, prema odluci Odbora za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi World Music asocijacija Srbije.

Ta nagrada – Povelja sa statuetom je ustanovljena 2013. godine sa ciljem da u Srbiji podstiče, razvija i popularizuje žanr world music, kao i da neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945 – 2000).

Dosadašnji dobitnici nagrade su: Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Vladimir Nikić, Nenad Vasilić, Veljko Nikolić – Papa Nik i Đorđe Stijepović.

Listi značajnih imena se ove godine pridružuje i Jelena Popržan (39), kao osmi dobitnik, srpsko-austrijska violistkinja, pevačica, kompozitorka i performerka.

Kako stoji u obrazloženju za nagradu, umetnički izraz Popržan odbija precizniju žanrovsku odrednicu, ima sklonost muzičkim nasleđima Balkana i drugih delova sveta, kao i raznim pravcima, koje na nadahnut i originalan način pretvara u savremeni jezik bogat improvizacijom, što je svrstavaju u široko polje world music poližanra.

Muzičarka je rođena u Novom Sadu, odrasla u Zrenjaninu, a studije viole započela u Beogradu, te ih nastavila 2002. godine u Austriji, gde i danas živi i radi.

U njenom opusu se skladno kombinuju i stapaju različita muzička iskustva: slušanje roka u mladosti, klasično muzičko obrazovanje i interpretacija dela klasike, te istovremena ljubav prema tradiciji i eksperimentu.

Radeći u Beču, Jelena je umetničku radoznalost razvijala kroz komponovanje primenjene muzike za pozorište, za šta je više puta osvajala nagrade.

Vodila je tri ansambla – “Catć-Pop String-Strong”, “Sormeh” i “Madame Baheux”, koja su gotovala u Srbiji na koncertima u Kragujevcu, Grockoj, Pančevu, kao i na festivalima “Ring Ring” (2013), “Zajedno – Zusammen” (2014) i “Todo Mundo” (2016) u Beogradu.

U poslednje vreme, umetnica se sve više okreće samostalnom radu, a rezultat je solo album “La Folia”, izašao u januaru ove godine za austrijsku kuću “Lotus Records”.

Nagrada Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci biće svečano uručena Jeleni Popržan u toku naredne godine, a ne u decembru, kako je bilo po tradiciji, naravno zbog cele situacije oko pandemije.

O mestu i datumu dodele nagrade i koncerta laureatkinje tim povodom, javnost će biti na vreme obaveštena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.