U trendu

Jergović: Erno je veliki pisac

ZAGREB – Hrvatski pisac Miljenko Jergović ocenio je da se Francuskinja Ani Erno nalazi među ozbiljnijim Nobelovcima poslednjih decenija.

Jergović je na svom fejsbuku povodom dodele Nobelove nagrade za književnost Erno naveo da je ona „dostojna Olge Tokarčuk“ i da će „među ozbiljnim čitalačkim svetom njezina čast pokrenuti raspravu o autobiografiji i autofikciji u književnosti našega doba“.

U svom godinu dana starom eseju o Erno „Intimna povijest jedne žene i cijele Francuske“, Jergović je ocenio da je ona „veliki pisac“ i da je to „bila i pre petnaestak ili već dvadeset godina, kada je objavljen njezin rubno fikcionalni roman ‘Samo strast'“.

„Pamtim tu delikatno napisanu te, naročito za pisce, izvedbeno veoma poticajnu knjigu, ali nekako se ne mogu setiti da su je tada u nas drukčije čitali nego kao nesto ambiciozniji ljubić, emocionalnu pornografiju, famoznu žensku književnost…Naprosto, bila je diskvalificirana u to doba“, naveo je Jergović.

Podsetivši na fejsbuku da je tema njene knjiga „Događaj“ ilegalni abortus u Francuskoj iz nekih davnih godina i lična trauma, Jergović je napomenuo da Erno „nije nekakva otužna aktivistica, kakvom je kane predstaviti pojedine hrvatske individue“.

Jergović je dodao da to rade oni koji „od svoga velikog aktivizma nemaju baš mnogo vremena za čitanje, pa se onda kreću linijom manjega otpora i Erno predstavljaju kao veliku borkinju protiv muške pošasati u društvu – a stvari su, ipak, malo kompleksnije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.